Sprawdź dlaczego musisz suplementować krzem?
19.06.2015Krzem to życie samo w sobie. Nawet nie spodziewamy się jak bardzo jest nam niezbędny do życia. Nasze babcie doceniały jego moc pijąc wodę ze studni i jedząc kaszę gryczaną. Były zdrowsze? Dłużej żyły? Tak. My niestety żyjemy w innych czasach i pijemy wodę tak bogatą w chlor, że nie ma co spodziewać się w niej krztyny krzemu. Zobaczmy więc, jak stan naszego zdrowia poprawi suplementowanie krzemu.
Po co nam krzem?
Naukowcy mówią, że bez krzemu nie byłoby możliwe życie na Ziemi. Jest to pierwiastek, który umożliwia wchłanianie ponad 70 innych pierwiastków m.in. wapnia, chloru, cynku, siarki, sodu. Dlatego też jego niedobór ma tak rozległe i daleko idące w skutkach konsekwencje zdrowotne. Najwięcej krzemu potrzebują kobiety w ciąży, karmiące matki oraz dzieci. Co prawda zapotrzebowanie na krzem maleje z wiekiem ale nie wolno nam o nim zapominać.
Wartość krzemu znana większości z nas dotyczy jego dobroczynnego wpływu na stan paznokci, skóry i włosów. Pamiętać jednak należy również o jego działaniu regenerującym nabłonek śluzówki, leczeniu zmian uczuleniowych, różnych stanów zapalnych skóry.
Krzem ma zdolność pochłaniania substancji toksycznych kumulujących się w naszym ciele. Jego właściwości adsorpcyjne dotyczą również pasożytów, grzybów, bakterii, wirusów. Zaleca się więc suplementowanie krzemu w przypadku zwykłych przeziębień, grypy, grzybicy, chorób pasożytniczych..
Spożywanie krzemu zdecydowanie poprawia stan zdrowia naszych kości i stawów, stąd jego wskazanie szczególnie dla osób cierpiących na osteoporozę, arteriosklerozę oraz reumatoidalne zapalenie stawów. Kolejnym ze wskazań jest miażdżyca, problemy kardiologiczne, krwawienia, żylaki, hemoroidy, wylewy, gdyż krzem wzmacnia naczynia krwionośne zwiększając ich elastyczność.
Bardzo istotnym jest również wpływ krzemu na aluminium. Krzem bowiem wiąże nadmiar aluminium i eliminuje je z organizmu. A to ma niezwykle istotny wpływ na zahamowanie choroby Alzheimera.
Źródła krzemu na talerzu
Naturalny krzem znajdziemy przede wszystkim w otrębach i łuskach ziaren. Bogatą zawartością charakteryzują się: proso, owies, jęczmień, brązowy ryż. Jedząc tego rodzaju produktu najlepiej wybierać te nieprzetworzone i nie poddawane rafinacji, gdyż każdy taki proces pozbawia je krzemu.
Dużo krzemu jest również w warzywach i owocach np. w szpinaku, ziemniakach, truskawkach, morelach, w kaszy gryczanej niepalonej, kaszy jaglanej.
Warto sięgać po te produkty, gdyż naukowo udowodniono, że włączenie do diety krzemu poprawia mineralizację kości, poprzez co prawidłowo rozwija się szkielet i mięśnie. Tezy tej dowiodła prof. Edith M. Carlisle, z Zakładu Nauki o Środowisku i Żywieniu, Uniwersytetu Kalifornia. Ponad to naturalne produkty bogate w krzem są idealnym rozwiązaniem dietetycznym dla osób cierpiących na stany zapalne żołądka, zgagę, refluks, kłopoty z jelitami - wzdęcia. Co więcej dr Anatol Rybczyński uważa, iż podawanie zjonizowanej postaci krzemu zwiększa szansę na powrót do zdrowia osobom cierpiącym na nowotwory.
Jeśli nie dieta to co? Alternatywne źródła krzemu
Jeśli spożywanie naturalnych produktów bogatych w krzem sprawia nam trudność można skorzystać z gotowych preparatów. W większości są to suplementy kierowane do osób pragnących poprawić swój stan skóry, paznokci oraz włosów. Kupić można suplementy zawierające w swoim składzie zarówno krzem jak i witaminy np. Skrzypovita, Skrzyp polny Domowa Apteczka, Skrzyp Polny Forte, Bionella, Skrzyp Polny z bambusem, Maxikrzem, Megakrzem.
W aptekach można zaopatrzyć się również w suplementy zawierające w swoim składzie tylko i wyłącznie krzem np. Enterosgel, OrganicKrzem.
Dobrym źródłem krzemu jest również skrzyp polny, który należy zaparzać i pić napar lub używać go do kąpieli.
Wykonać można również sobie samemu tzw. wodę krzemionkową. W tym celu należy kupić kilka krzemieni, włożyć je do 5l garnka z wodą najlepiej źródlaną i odstawić na 3dni. Powstałą wodę krzemionkową należy przechowywać w temperaturze pokojowej. Gdy w pojemniku zostaną się około 3-4 centymetry wody trzeba ją wylać i zrobić nową.
Od niedawna w Polsce można kupić również ziemię okrzemkową spożywczą, którą spożywa się w określonym schemacie: początkowo 1 mała łyżeczka na czczo w postaci zawiesiny wodnej. W kolejnych tygodniach należy stopniowo zwiększać dzienną porcję do 3 łyżeczek na dobę. W trakcie kuracji należy pić minimum 2 litry wody i obserwować swój organizm.
Diatomit - czyli amorficzna ziemia okrzemkowa to składnik pożywienia dopuszczony przez Amerykańską Agencję ds.Zywności i Leków jako produkt polepszający stan kości, paznokci, niszczący pasożyty, oczyszczający okrężnicę, jelita, obniżający cholesterol oraz odtruwający z metali ciężkich. Gotowym produktem jest ziemia okrzemkowa.
Uwaga! Podczas stosowania ziemi okrzemkowej należy koniecznie uważać na to, aby nie wdychać tej lekko pylącej się ziemi. Jest to ważne, gdyż odnotowano przypadki uszkodzenia płuc porowatymi drobinkami ziemi okrzemkowej przy jej długotrwałym zażywaniu.
Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala