Aloes - triumf w dziedzinie odporności i nie tylko
16.12.2015Aloes to niezbyt pięknie wyglądająca roślina. Znamy ją z parapetów u babci i w zasadzie tylko niektórzy z nas jako dzieci dowiedzieli się po co on tam właściwie stoi. Ten artykuł jest dla tych, których ciekawi wielokierunkowe zastosowanie tej "parapetowej" roślinki w naszej diecie i dla naszego zdrowia. Zobaczmy więc o co chodzi?
Właściwości zdrowotne aloesu
Aloes jest rośliną przepełnioną wręcz witaminami z grupy B, w tym B12 - która jest przecież dostępna w zasadzie tylko w produktach zwierzęcych. Sok z aloes powinni więc pić weganie, aby zapewniać sobie źródło tej witaminy. Ponadto aloes zawiera mnóstwo witaminy A, C, E oraz prawie 20 różnych aminokwasów. Dostarcza również wielu mikroelementów takich jak: magnez - na koncentrację, cynk, miedź, selen, mangan - na włosy i paznokcie, wapń - na kości, żelazo - na układ krwionośny. Sterole roślinne wraz z manganem chronią stawy i działają przeciwzapalnie.
Wpływ aloesu na układ odpornościowy
Aloes spożywany codziennie pomaga w pracy naszego układu odpornościowego. Bowiem polisacharydy zawarte w aloesie pobudzają komórki odpowiedzialne za eliminowanie z naszego organizmu patogennych komórek rozsiewających choroby. W budowaniu odporności bardzo dobrze sprawdzi się więc sok z aloesu np. Sok Bonifraterski, Vigana sok z aloesu, Dr Gaja Sok z Aloesu ALV. Najlepiej wybrać taki zawierający miąższ z aloesu np. Sok z Aloesu 99,8% , Sok z aloesu Oleofarm lub specjalne syropy pobudzające odporność np. Bioaron C - osobiście mój ulubieniec. Dodatkowo zawiera też aronię i może być stosowany już od 3 roku życia .
Wspaniałym produktem jest Biostymina w ampułkach. Najlepiej sprawdza się jako pierwsza tarcza obronna - jedna ampułka co dziennie lub co drugi dzień spożywana na czczo daje naprawdę dobre efekty. W Biostyminie występuje duża ilość stężonego aloesu więc w przypadku małych dzieci należy zwrócić uwagę na mogące się pojawić objawy uczuleniowe. Dla dzieci i młodzieży w aptece kupić można również ALOES YOUNG Z WITAMINĄ C dający siłę do walki z infekcjami, odporność i lepszą koncentrację.
Aloes w kosmetykach pielęgnacyjnych oraz do higieny jamy ustnej
Aloes jest częstym składnikiem produktów kosmetycznych. W tym przypadku wykorzystuje się jego działanie nawilżające. Aloes zmiękcza skórę, zwiększa ilość elastyny i kolagenu. Jest silnym reduktorem wolnych rodników przez co działa odmładzająco na skórę, zwiększa jej wytrzymałość. Wśród oferowanych produktów znajdziemy pasty do zębów, szampony, płyny micelarne, kremy, żele pod prysznic itd. np:
Bjobj Odżywczo-regenerujący krem do rąk, Nawilżający szampon do włosów suchych i delikatnych z wyciągiem z aloesu, DORA Szampon bambusowy z aloesem, Aloesowa pasta do zębów z tymiankiem i anyżem, EQUILIBRA Aloesowy szampon, Mydło z aloesem, Pomadka Blistex z aloesem, Dermedic Płyn micelarny H2O, Żel myjący Aloe Vera do twarzy, Nawilżające mleczko do ciała Bio Aloes i Bambus, Mleczko do demakijażu Bio "Aloes i Bambus".
Nawilżające działanie aloesu wykorzystywane jest również do produkcji preparatów do stosowania w jamie ustnej - chroniąc przed chorobami dziąseł np. Organiczny płyn do płukania jamy ustnej, do nosa np. LARIMAX N żel nawilżający do nosa, do ciała jako środek pielęgnacyjny, po oparzeniach np. Spray Aloe Vera.
Aloes pomocny w utrzymaniu równowagi flory bakteryjnej jelit i na zaparcia
Po pierwsze aloes pomaga utrzymać prawidłową równowagę naszej flory bakteryjnej jelit. Jest to kluczowe zadanie aloesu, które przejawia się pośrednio wspomaganiem organizmu do walki z infekcjami. W pracy układu pokarmowego aloes bardzo dobrze sprawdza się w przypadku zaparć. W sprzedaży znajdują się m.in preparaty : np. Corax, Alax. Mówi się również o jego działaniu przeciwrobaczym.
Odkwaszające działanie aloesu
Tak to jeszcze nie koniec dobroczynnych działań aloesu. Odkwaszanie to temat numer jeden kończącego się już roku.
Aloes odkwasza organizm, gdyż ma charakter zasadowy. Jest to bardzo wielka zaleta aloesu, gdyż większość z nas spożywa codziennie bardzo dużo produktów, które nas zakwaszają np. mięso wieprzowe, wołowina, kawa, napoje gazowane, wino, soki owocowe, majonez, biały chleb, ciasta, ciasteczka, pomidory, makarony itd. Do tego stres, palenie papierosów, brak snu, przemęczenie i mamy gotowe zakwaszenie całego organizmu. Objawia się to m.in. nieprzyjemnym zapachem z ust, uczuciem gorzkości/kwasu, refluksem, tzw.,,glutem/kluską w gardle o poranku?, nieodpartą pokusą na słodkości, ssaniem w żołądku, niestrawnością, kłopotami z kośćmi i stawami, przemęczeniem, ospałością, brakiem koncentracji itd. itd. Jest tego naprawdę wiele więc myślę, że warto sobie pomóc w tym temacie wzbogacając swój jadłospis o ten niewielki dodatek jakim jest aloes. Więcej o odkwaszaniu można poczytać we wpisie ”Moda na odkwaszanie czy realny warunek życia w zdrowiu?".
Jak zrobić gotowy sok z aloesu?
Jeżeli masz czas i ochotę to możesz pobawić się w zrobienie sobie w domu soku z aloesu. Do tego potrzebne będą pędy Aloe Vera 2-5 letnie, które obcina się i na dobę wkłada do lodówki. Następnego dnia należy wydrążyć miąższ z liści i zmiksować z sokiem np. z cytryny. Całość przetrzeć, przelać do ciemnej butelki. Tak przygotowany sok można przechowywać w lodówce przez 1 tydzień.
Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala