Amigdalina - moc tkwiąca w pestkach moreli
07.09.2016Równolegle (choć nieco z boku) do dynamicznego postępu w dziedzinie medycyny i farmacji prężnie rozwija się wiedza o naturalnych środkach leczniczych. Co jakiś czas pojawiają się doniesienia o cudownych właściwościach dobrze znanych Ci składników diety lub też składników, o których prawdopodobnie nigdy nie słyszałaś. Pestki moreli to jeden z takich produktów, który sukcesywnie zyskuje rzeszę fanów. Dlaczego? Uważa się bowiem, że zawarta w nich amigdalina może leczyć raka. Jak w przypadku wszystkich tego typu rewelacji i tu toczy się zacięta dyskusja między zwolennikami oraz przeciwnikami tej teorii. Sprawdź sama, o co te spory?
Lecznice jądra pestek moreli
Czy to oznacza, że teraz musisz jeść całą morelę razem z pestką? Nic z tych rzeczy! Za lecznicze uznaje się jądra pestek moreli gorzkiej. Te dostępne w aptekach i sklepach ze zdrową żywnością są starannie selekcjonowane i przechodzą odpowiednie kontrole! Kupując je, zawsze zwracaj także uwagę, czy pochodzą z upraw ekologicznych (np. Intenson Pestki moreli)! Mimo że w szerokiej sprzedaży pestki moreli pojawiły się stosunkowo niedawno, stosowane są od wieków w tradycyjnej chińskiej medycynie ludowej. Ba! Wzmianki o leczniczych właściwościach pestek pochodzą ze starożytnego Egiptu sprzed 5000 lat p.n.e.! Dla współczesnej medycyny przywrócił je dr Ernst T. Krebs, który nie dość, że wyizolował witaminę B17, to jeszcze stwierdził, że jej niedobór w organizmie może być jedną z przyczyn nowotworów.
Amigdalina - witamina antynowotworowa?
Lek na raka zamknięty w małej pestce moreli to amigdalina, zwana także witaminą B17 lub letrilem. Nigdy o niej nie słyszałaś? Czas nadrobić braki! Amigdalina to organiczny związek chemiczny, należący do grupy glikozydów. Wprawdzie w pestkach moreli występuje ona w największej ilości, jednak można ją znaleźć również w pestkach (nasionach) gorzkich migdałów, pigwy, śliwy, wiśni, brzoskwini, a w mniejszych ilościach w pestkach jabłek, siemieniu lnianym i kaszy jaglanej. Obecna jest w gorzkich pestkach moreli oraz w gorzkich migdałach, co może to oznaczać? A to, że to ona jest odpowiedzialna za ten specyficzny gorzki aromat i smak. Jak właściwie działa amigdalina? Całkiem prosto ? zabija komórki nowotworowe! Związek ten w ludzkim organizmie może rozkładać się na trzy składniki ? glukozę oraz aldehyd benzoesowy i cyjanowodór. W kontakcie z enzymem, który w dużych ilościach występuje w komórkach nowotworowych (betaglukozydaza), amigdalina rozkłada się na dwa rakowe killery ? kwas pruski i aldehyd benzoesowy. Są one bezlitosne dla komórek dotkniętych chorobą! Przewagą witaminy B17 nad stosowanymi na szeroką skalę terapiami onkologicznymi (np. chemio-, radioterapia) jest jej bezpieczeństwo dla zdrowych komórek, w nich bowiem zamiast w truciznę zamienia się po prostu w glukozę. Cóż powiedzieć, natura jest genialna!
Co jeszcze kryje się w jądrach pestek moreli?
Powodem zainteresowania pestkami moreli jest oczywiście amigdalina, jednak nie tylko ona stanowi o wartości tego produktu. Sporo w niej magnezu oraz innych minerałów, a także witamin ? A, B1, B6, B15, E. To już nie mało, ale wciąż nie wszystko! W pestkach moreli znajdziemy cenne dla organizmu kwasy tłuszczowe. Z takim składem oczywiście pierwszym i najważniejszym zastosowaniem jest leczenie i profilaktyka antynowotworowa. Ale zgodnie z zasadami medycyny chińskiej pestki moreli sprawdzą się przy innych schorzeniach. Tradycyjnie podawano je przy problemach oddechowych, przy niestrawności, wysokim ciśnieniu krwi lub dolegliwościach stawowych. Jak widać, spectrum zastosowania jest niezwykle szerokie. Profilaktyczne przyjmowanie amigdaliny przyczynić się może do wzmocnienia organizmu.
Na co zwracać uwagę kupując pestki moreli?
Przede wszystkim kontroluj jakość kupowanych pestek. Już wiesz, że muszą one pochodzić z ekologicznych upraw (te z niewiadomego źródła mogą być przyczyną poważnych problemów!) oraz posiadać stosowne certyfikaty. Kluczowe dla zachowania prozdrowotnych właściwości pestek moreli są warunki, w jakich są przechowywane. Ważne, aby było sucho i ciemno! Pestek nie wolno traktować wysoką temperaturą ? żadnego gotowania czy parzenia wrzątkiem, w ten sposób pozbawisz ich cennych składników. Chcesz na własnym ciele wypróbować korzystne działanie pestek moreli? Nie traktuj ich jako przekąski! Nadmiar może powodować nieprzyjemne skutki uboczne ? zawroty głowy i nudności!
Unikaj przedawkowania pestek moreli
Przedawkowanie pestek moreli może być niebezpieczne! Tak przynajmniej uważa wielu lekarzy, naukowców, a w Polsce nawet Główny Inspektor Sanitarny, odradzają oni jedzenie pestek moreli, a to dlatego, że ich spożycie może grozić zatruciem cyjankiem, skutkującym m.in. uszkodzeniami układu nerwowego, wątroby i nerek. Za maksymalną dopuszczalną do spożycia porcję uznaje się 2-4 pestki dziennie. Jednak wielu lekarzy (np. z kliniki dr. Ernesto Corntrerasa), którzy prowadzą badania nad spożyciem amigdaliny i stosują ją z powodzeniem jako alternatywną terapię przeciwnowotworową, twierdzi, że dziennie spożywać można je nawet w ilości 30 sztuk. Ze względu na te kontrowersje kobiety będące w ciąży, matki karmiące oraz dzieci powinny zrezygnować z jedzenia pestek moreli.
Czy pestki moreli rzeczywiście wpływają korzystnie na zdrowie?
Duże grono lekarzy i naukowców wprost mówi o braku jakichkolwiek podstaw do twierdzenia, jakoby amigdalina wykazywała działanie antynowotworowe, inni w ogóle ignorują istnienie witaminy B17, a kolejna grupa głośno nawołuje do zaprzestania spożywania amigdaliny, ostrzegając przed skutkami szkodliwymi dla zdrowia. Wielu zwolenników przyjmowania amigdaliny upatruje tu spisku zawiązanego przez koncerny farmaceutyczne, które boją się utracić wielomiliardowe zyski. Zwolennicy teorii spiskowych doszukują się interwencji nie tylko firm farmaceutycznych, ale równie władz w zakończeniu prowadzonych badań nad skutecznością amigdaliny w leczeniu nowotworów.
Czy amigdalina rzeczywiście jest lekarstwem na raka? Wiele może wskazywać, że tak jest. Zbyt wiele plotek i niedomówień oraz małe zainteresowanie tematem wśród lekarzy może świadczyć, że antyrakowe właściwości witaminy B17 to nie mit! W internecie można znaleźć liczne świadectwa osób, których stan zdrowia uległ poprawie po zastosowaniu kuracji pestkami moreli. Trudno określić skuteczność ich działania zapobiegającego nowotworom, jednak jedzenie 2-3 pestek nie powinno zaszkodzić, a jeśli ma pomóc, to warto spróbować. Nie przemawia do Ciebie jedzenie pestek? Innym sposobem może być letril w kapsułkach np. Altermedica Witamina B17 Amigdalina lub EkaMedica B-17 Amigdalina. Dla osób zainteresowanych, które chcą zagłębić się w wiedzę o amigdalinie, polecam książki G. Edwarda Griffina ?Świat bez raka. Opowieść o witaminie B17? oraz ?Terapia metaboliczna witaminą B17?.
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl