Błonnik witalny i jego właściwości
03.02.2021Czym jest błonnik witalny? Nie wszyscy to wiedzą, ale jest to po prostu mieszanka babki płesznik i babki jajowatej. Błonnik witalny należy traktować jako naturalny suplement diety o bardzo korzystnych właściwościach dla organizmu. Wielu nazwie go superproduktem, ale czy rzeczywiście błonnik witalny jest tak wartościowy i czy każdy powinien go włączyć do codziennej diety?
Błonnik pokarmowy
Dietetycy od lat powtarzają, że dla prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebny jest błonnik pokarmowy (dzienne zalecane spożycie – 25g). Łatwo dostarczać go wraz z dietą, o ile mądrze wybiera się spożywane produkty! Wystarczy zamiast białego pieczywa lub makaronu jeść ich pełnoziarniste odpowiedniki! Ponadto należy ograniczyć wysokoprzetworzoną żywność i jeść więcej kasz, warzyw i owoców! A dlaczego tak istotne jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika pokarmowego? Błonnik eliminuje uciążliwe problemy związane z układem pokarmowym takie jak: wzdęcia, zaparcia i biegunki. Poprawia perystaltykę jelit, sprzyja łatwiejszemu wypróżnianiu. Pomaga ponadto oczyścić organizm z metali ciężkich i toksyn, oczyszcza jelita ze złogów. Warto także wspomnieć, że przyczynia się do obniżenia poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Spożyty błonnik w żołądku ulega spęcznieniu, dzięki czemu szybciej zaspakaja apetyt, a więc ogranicza ilość przyjmowanego jedzenia.
Błonnik witalny: co to jest?
A jak się ma błonnik witalny do błonnika pokarmowego? No cóż, błonnik witalny to po prostu źródło w pełni naturalnego, nieprzetworzonego błonnika pokarmowego (aż 60g błonnika w 100g produktu)! Zatem stosowanie błonnika witalnego stanowi uzupełnienie diety u osób, które na co dzień karmią się wysokoprzetworzoną żywnością wyjałowioną z błonnika i innych wartościowych składników odżywczych. Taka suplementacja rekomendowana jest osobom, które chcą usprawnić funkcjonowanie przewodu pokarmowego, osobom otyłym oraz osobom, które mają insulinooporność, cukrzycę, nadciśnienie tętnicze lub miażdżycę. U osób otyłych błonnik będzie wspomagał walkę z nadprogramowymi kilogramami, zmniejszy apetyt i usprawni pracę jelit.
Błonnik witalny jest ogromnym wsparciem dla przewodu pokarmowego, jednak jest również ważnym elementem profilaktyki chorób serca (m.in. zmniejsza poziom cholesterolu, pomaga obniżać ciśnienie krwi) oraz całościowo korzystnie wpływa na organizm (usuwa toksyny, pomaga zmniejszać zmęczenie oraz apatię i senność, tym samym korzystnie wpływa na poprawę samopoczucia, wspiera także oczyszczanie wątroby). Błonnikowi witalnemu przypisuje się również właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne, ponadto wpływa on na wzmocnienie układu odpornościowego. Składowymi błonnika witalnego są nasiona babki płesznik (około 80%) i łuski babki jajowatej (około 20%):
- babka płesznik (Plantago psyllium) – nasiona i łuski babki płesznik to doskonałe źródło błonnika pokarmowego. Babka płesznik intensywnie wchłania wodę i toksyny w żołądku, co powoduje jej pęcznienie, a po dotarciu do jelita grubego przyczynia się do regulowania wypróżnień – zwiększa objętość masy kałowej, działa pobudzająco na perystaltykę, stymuluje odruch defekacji, uwalnia śluzy, który ułatwiają przesuwanie zalegających w jelitach mas. Można więc traktować ją jako łagodny środek przeczyszczający. Pomaga kontrolować masę ciała, wspiera spalanie tkanki tłuszczowej i prawidłowy metabolizm, zapewnia uczucie sytości, dzięki czemu nie ma potrzeby podjadania między posiłkami.
- babka jajowata (Plantago ovata) – podobnie jak babka płesznik również babka jajowata zawiera błonnik pokarmowy i reguluje wypróżnianie. Łupiny babki jajowatej pochłaniają wodę i silnie pęcznieją, zmiękczają przy tym masę kałową, a także zwiększają jej objętość. Sprawdza się ona zarówno w przypadku zaparć, jak i biegunek (absorbuje nadmiar wilgoci, przywraca prawidłową konsystencję stolca).
Jak stosować błonnik witalny?
Skoro wiadomo już, dlaczego warto przyjmować błonnik witalny, dobrze dowiedzieć się, jak to robić. Nic prostszego! Należy stosować się do zaleceń producenta. Zwykle jednorazowo przyjmuje się 1-3 łyżeczki błonnika rozpuszczonego w płynie (błonnik należy zalać około 250-500ml np. wody i pozostawić na 10-15 minut do spęcznienia) – sproszkowanego błonnika nie wolno spożywać na sucho (może to zablokować jelita)! Zaleca się stosować 3 razy dziennie po jednej porcji np. około 30 minut przed jedzeniem lub bezpośrednio po posiłku. Uzupełniając codzienną dietę w dodatkowe źródło błonnika pokarmowego, należy zwiększyć ilość wypijanych płynów (przynajmniej 2 litry wody dziennie)!
Dodatkowo osoby stosujące leki powinny pamiętać o zachowaniu odpowiedniego odstępu między przyjęciem dawki leku a spożyciem porcji błonnika (przynajmniej 30 minut). Czy każdy może bez obaw stosować błonnik witalny? Nie ma zbyt wielu przeciwwskazań do suplementacji błonnikiem, głównie dotyczą one takich dolegliwości jak niedrożność jelit, wymioty, krwawienia z odbytu oraz ból brzucha o nieustalonej przyczynie. Ponadto nie powinno podawać się go bez konsultacji z lekarzem dzieciom poniżej 12. roku życia, a także diabetykom (mimo że wykazuje on korzystne działanie w przypadku cukrzycy).
Osoby, którym zależy na wsparciu przewodu pokarmowego, powinny zadbać o odpowiednią podaż błonnika w diecie. Doskonałym rozwiązaniem jest przyjmowanie błonnika witalnego. Zarówno babka płesznik, jak i babka jajowata posiadają udowodnione korzystne działanie m.in. na perystaltykę jelit oraz regulowanie rytmu wypróżnień. Błonnik witalny ma również wiele innych prozdrowotnych właściwości – m.in. skutecznie „wymiata” z organizmu toksyny, pomaga utrzymać zdrowie układu sercowego oraz prawidłową masę ciała!
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl