Co jeść podczas przeziębienia?
29.11.2024Podczas przeziębienia organizm jest osłabiony. Aby szybciej wyleczyć infekcję i wrócić do formy, należy stosować leki na przeziębienie, jak również dbać o wartościową dietę. Co najlepiej jeść podczas przeziębienia? Ważne są produkty, które wspierają układ odpornościowy, a także produkty wykazujące właściwości przeciwdrobnoustrojowe. Wśród nich znajdują się m.in. różne warzywa i owoce, a także ziołowe napary. Jak powinna wyglądać dieta na przeziębienie?
Spis treści:
- Dlaczego dieta jest ważna podczas przeziębienia?
- Najlepsze produkty na przeziębienie
- Rozgrzewające napoje i zupy podczas przeziębienia
- Produkty, których należy unikać podczas przeziębienia
- Suplementy diety wspierające walkę z przeziębieniem
Dlaczego dieta jest ważna podczas przeziębienia?
Zanim przejdziemy do tego, co najlepiej jeść podczas przeziębienia, warto wyjaśnić w dwóch słowach, dlaczego odpowiednia dieta w trakcie infekcji jest kluczowa dla szybkiego powrotu do zdrowia oraz dlaczego tak trudno zadbać o dobre odżywianie w okresie, gdy organizm zmaga się z chorobą.
Na początku należy zwrócić uwagę na to, że w przebiegu infekcji bardzo często obniża się apetyt, nierzadko związane jest to z ogólnym osłabieniem, złym samopoczuciem, gorączką i odczuwaniem dyskomfortu przy przełykaniu, który jest spowodowany bólem gardła. Mimo takich problemów należy zadbać o prawidłowe nawodnienie i odżywienie organizmu! Dzięki temu wzmocnimy odporność, szybciej zwalczymy objawy infekcji oraz przyspieszymy powrót do zdrowia. Co jeść na przeziębienie?
Wpływ żywienia na układ odpornościowy
Aby układ odpornościowy człowieka mógł funkcjonować prawidłowo, musimy codziennie dostarczać mu właściwych składników w odpowiednich ilościach. Spożywane wraz z jedzeniem substancje wspierają naturalne mechanizmy obronne organizmu oraz stymulują procesy regeneracyjne.
Zasady komponowania posiłków podczas choroby
Gdy organizm walczy z infekcją, zwłaszcza z chorobą, która przebiega z gorączką, wzrasta jego zapotrzebowanie na kalorie. Oznacza to, że dieta na przeziębienie musi być odpowiednio kaloryczna, jednocześnie powinna być oparta na zasadach zdrowego odżywiania. Nie można zapominać, że musi być także urozmaicona, tylko w ten sposób oprócz energii dostarczy niezbędnych makro- i mikroskładników. Spożywane posiłki powinny być ciepłe, a także lekkostrawne, aby dodatkowo nie obciążać organizmu. Zaleca się także jeść mniejsze porcje, ale częściej.
Kluczowe w codziennej diecie są różnokolorowe warzywa i owoce oraz pełnoziarniste produkty zbożowe (ciemne pieczywo, brązowy ryż, gruboziarniste kasze), a także rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty mleczne, jajka, chude mięso i ryby morskie (są one źródłem potrzebnego białka). Nie tylko wartościowa dieta jest ważna podczas infekcji. Trzeba dbać o prawidłowe nawodnienie organizmu. Należy dziennie wypijać minimum 2-2,5 litra płynów, a nawet więcej, jeśli mamy gorączkę. Zalecana jest woda w temperaturze pokojowej, ciepła herbata z imbirem i cytryną, świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe.
Produkty wzmacniające odporność
Co jeść w czasie przeziębienia, aby wzmocnić odporność? Jest wiele produktów, które dobrze wpływają na pracę układu odpornościowego. Większość z nich jest tanich i ogólnodostępnych. Podczas infekcji warto włączyć do diety produkty, które dostarczają żelaza, cynku, selenu oraz witamin z grupy B, witaminy A, C i E. Co jeść na odporność? Gruboziarniste kasze, pełnoziarniste produkty zbożowe i rośliny strączkowe, a także dużo warzyw i owoców (m.in. pomarańcze, brzoskwinie, marchew, szpinak, czerwona papryka), które zawierają szereg substancji wspierających odporność – nie tylko różne witaminy i składniki mineralne, ale i antyoksydanty, np. beta-karoten, czyli prekursor witaminy A, która wspiera odporność i pomaga utrzymać dobry stan błon śluzowych.
Najlepsze produkty na przeziębienie
Jedzenie na przeziębienie powinno dostarczać składników stymulujących układ odpornościowy, ale nie tylko. Ważnym zadaniem codziennych posiłków w okresie, gdy mierzymy się z infekcją, jest wsparcie organizmu w walce z chorobotwórczymi drobnoustrojami. Pomogą w tym naturalne antybiotyki. Dodatkowo podczas przeziębienia znacząco wzrasta zapotrzebowanie organizmu na witaminę C, należy ją przyjmować wraz z jedzeniem, nie zaszkodzi również stosować suplementy diety na odporność z kwasem L-askorbinowym.
W trakcie infekcji nasz jadłospis powinien obfitować w warzywa i owoce. Najlepiej, aby produkty były świeże, ponieważ podczas obróbki termicznej tracą mnóstwo witamin oraz minerałów. Warzywa i owoce, to również odpowiedź na pytanie, co jeść przy gorączce? Zawierają one dużo wody, więc zmniejszają ryzyko odwodnienia. Zaleca się także jeść tłuste ryby morskie, orzechy, siemię lniane, nasiona chia – dostarczają one kwasów Omega, które wspomagają odporność oraz działają przeciwzapalnie.
Jeśli chodzi o to, co jeść na odporność, to szczególnie polecane są kiszonki i fermentowane produkty mleczne, czyli naturalne probiotyki. Bakterie probiotyczne pomagają utrzymać równowagę mikrobiomu jelit. Odpowiada on w dużym stopniu za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Oprócz podstawowych produktów ważne są także dodatki, m.in. olej z czarnuszki oraz oregano.
Naturalne antybiotyki
Czym są naturalne antybiotyki? Najbardziej znanym przedstawicielem tej grupy jest czosnek, a ponadto także cebula i miód. Czosnek i cebula wykazują działanie antybakteryjne, bakteriobójcze i przeciwwirusowe, a także mobilizują układ odpornościowy. Są one źródłem siarki, która m.in. hamuje rozwój stanu zapalnego.
Jak jeść czosnek na przeziębienie? Podobnie jak cebulę najlepiej spożywać go na świeżo – cebulę można dodawać do sałatek, z czosnku można przygotować pastę do chleba. Alternatywnie można z nich przygotować syrop, w tym celu czosnek lub cebulę należy zasypać cukrem lub zalać miodem. Po jakimś czasie wytworzy się płyn, zaleca się go przyjmować kilka razy dziennie po jednej łyżeczce.
Każdy wie, że cebula i czosnek na przeziębienie to dobry pomysł. Ale polecany jest również np. por i chrzan. Jako naturalne antybiotyki wymienia się też produkty pszczele – głównie miód. Zalecany jest on dla wszystkich, wyjątek stanowią osoby na niego uczulone i dzieci poniżej 1. roku życia. Miód na przeziębienie działa bakteriobójczo, wirusobójczo, przeciwzapalnie i antyoksydacyjnie, dodatkowo nawilża gardło. Należy przy okazji przypomnieć, że miód traci swoje prozdrowotne właściwości pod wpływem temperatury, więc nie można go dodawać do gorących potraw i napojów.
Warto podkreślić, że chrzan, czosnek i cebula to produkty, które zawierają cenne olejki eteryczne, które udrażniają drogi oddechowe, pomogą więc w sytuacji, gdy mamy zatkany nos lub męczy nas kaszel. Co jeść przy kaszlu i katarze? Można np. przygotować sobie kanapkę z chrzanem, można też natrzeć grzankę ząbkiem czosnku.
Produkty bogate w witaminę C
Witamina C dostarczana z dietą czy też witamina C w tabletkach to jeden z kluczowych składników, który musi się znaleźć w diecie osób przeziębionych. Już była mowa o tym, że jest ona ważna dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego, ale witamina C pełni również inne funkcje. Badania wykazały, że zwiększenie podaży witaminy C w okresie infekcji pomaga skrócić czas jej trwania o 1-2 dni, a także ogranicza ryzyko pojawienia się infekcji wtórnej.
Jakie produkty są najlepszym źródłem witaminy C? Zwykło się uważać, że cytryna na przeziębienie będzie najlepszym rozwiązaniem i dostarczy wysokiej dawki witaminy C, ale nie należy się ograniczyć tylko do niej. Bogate w kwas L-askorbinowy są aronie, czarne porzeczki, truskawki, kiwi, pomidory, papryka, ziemniaki, brukselka, natka pietruszki.
Produkty rozgrzewające
Co jeść w trakcie przeziębienia? Doskonale sprawdzą się produkty rozgrzewające i przygotowywane z nich dania. Działanie rozgrzewające ma imbir, kardamon, cynamon, anyż, goździki, kurkuma, czosnek. Większość z tych produktów ma uniwersalne zastosowanie, sprawdzi się jako dodatek do potraw na słodko i na wytrawnie.
Rozgrzewające napoje i zupy podczas przeziębienia
Z prostych składników, które każdy ma w domu, można przygotować pyszne, sycące i rozgrzewające dania, które nie tylko dostarczą potrzebnych kalorii, ale i szeregu cennych składników. Samodzielnie można także przyrządzać napoje pełne witamin i substancji mineralnych oraz napary ziołowe, np. wykorzystując herbaty z apteki i produkty takie jak imbir, cytryna, miód i sok malinowy.
Herbaty ziołowe na przeziębienie
W sezonie jesienno-zimowym warto zaopatrzyć się w ziołowe herbaty z apteki. Szczególnie polecane są liście malin, owoce dzikiej róży i czarnego bzu, kwiatostan lipy, rumianek i melisa. Do przygotowania prozdrowotnych naparów można też użyć kłącza imbiru i kurkumy. Jak jeść imbir na przeziębienie? Napar jest najlepszym sposobem, wystarczy zalać wrzątkiem mały kawałek imbiru (można go najpierw zetrzeć na tarce). Tak samo można postępować z kłączem kurkumy. Imbir na przeziębienie można stosować także w postaci świeżo wyciskanego soku.
Domowe napoje witaminowe
Bombą witaminową są owocowo-warzywne koktajle. Stanowią one skoncentrowaną dawkę witamin, składników mineralnych, błonnika i antyoksydantów. Jakie owoce jeść podczas przeziębienia? Które warzywa są najlepsze w trakcie infekcji? Właściwie każdy owoc i warzywo się sprawdzi. Szczególnie polecane są cytrusy, jabłka, kiwi, szpinak, jarmuż, natka pietruszki, kurkuma i imbir.
Zupy wzmacniające odporność
Esencjonalne buliony i rosoły to rodzaje zup, które od wieków były uznawane za najlepsze jedzenie na przeziębienie i inne infekcje. Są bogate w witaminy, minerały i białko. Dzięki stosunkowo wodnistej konsystencji świetnie nawadniają organizm. W kategorii zupa na przeziębienie rosół jest niekwestionowanym zwycięzcą. Warto jednak wypróbować rozgrzewające zupy z soczewicą i dynią, barszcz lub krupnik.
Produkty, których należy unikać podczas przeziębienia
Nie należy się skupiać tylko na tym, co jeść przy katarze, kaszlu i gorączce, ale również na tym, czego nie jeść podczas przeziębienia, aby nie pogorszyć swojego stanu. Trzeba wiedzieć, że niektóre produkty mogą negatywnie wpływać na przebieg infekcji oraz nasilać dolegliwości.
Żywność obciążająca organizm
Organizm podczas infekcji jest osłabiony i obciążony, dlatego nie należy obarczać go dodatkowo ciężkostrawnymi potrawami. Należy zrezygnować z dań smażonych i tłustych oraz fast foodów. Niewskazana jest kawa oraz alkohol. Z alkoholu trzeba zrezygnować zwłaszcza w sytuacji, gdy stosowane są leki na przeziębienie np. z paracetamolem lub niesteroidowymi lekami przeciwzapalnymi, gdyż zwiększa on ryzyko wystąpienia poważnych działań niepożądanych. Nie należy też jeść słodyczy i pić słodzonych napojów, cukier stanowi pożywkę dla bakterii, może się to przełożyć na wydłużenie infekcji.
Produkty nasilające objawy
Czego nie jeść podczas przeziębienia? Z diety należy wyeliminować produkty, które mogą nasilać dolegliwości. Nie wolno jeść ostrych przypraw, gdyż działają one drażniąco na drogi oddechowe, które są wystarczająco nadwerężone przez chorobę. Jeśli przeziębienie przebiega z gorączką, należy wykluczyć produkty mleczne. A czy można jeść lody przy przeziębieniu? Właściwie nie ma ku temu przeciwwskazań, jednakże zimno może upośledzać ochronne funkcje śluzówki gardła, która staje się bardziej podatna na ataki bakterii i wirusów.
Suplementy diety wspierające walkę z przeziębieniem
Utrata apetytu może stanąć na przeszkodzie, aby dostarczać organizmowi niezbędnych składników. Dla własnego dobra powinno się przezwyciężyć tę niemoc albo spróbować eksperymentować z konsystencjami posiłków – jeśli ból gardła utrudnia przełykanie, warto zmiksować dania. W takiej postaci łatwiej będzie je spożywać. Dodatkowo można stosować suplementy diety na odporność. Ze względu na zwiększone zapotrzebowanie na kwas L-askorbinowy zalecana jest witamina C w tabletkach lub proszku do rozpuszczania. Dobrze sprawdzą się preparaty z cynkiem i ekstraktami roślinnymi. Oczywiście nie można zapominać o stosowaniu preparatów z witaminą D!
Gdy pojawiają się takie objawy jak kaszel, katar i gorączka, w pierwszej kolejności sięgamy po leki na przeziębienie. Ale to nie wszystko, co możemy zrobić, aby jak najszybciej pozbyć się infekcji. Bardzo ważna jest dieta. Co jeść na przeziębienie? W jadłospisie muszą się znaleźć owoce i warzywa, orzechy oraz produkty pełnoziarniste, które dostarczą witaminy C, witamin z grupy B, cynku i selenu. Polecane są także naturalne antybiotyki, czyli miód, czosnek i cebula!