Czym jest acerola i jak ją stosować?
16.01.2021Po co stosować suplementy diety z „gołą” witaminą C, skoro na wyciągnięcie ręki jest acerola? To naturalna skarbnica nie tylko kwasu askorbinowego, ale wielu innych drogocennych substancji aktywnych! W Polsce wprawdzie trudno dostać świeżą wiśnię z Barbadosu, jednak w aptekach acerola dostępna jest pod różnymi postaciami: acerola w proszku, a może w tabletkach – każdy może wybrać coś dla siebie.
Acerola – witamina C z dodatkami
Dlaczego to właśnie acerola dumnie dzierży miano naturalnego produktu o najwyższej zawartości witaminy C? Bo to po prostu prawda! W tym zestawieniu daleko w tyle zostawia wszystkie cytrusy czy też naszą polską czarną porzeczkę i aronię! Przykład? Acerola zawiera 10 razy więcej witaminy C niż czarna porzeczka i aż 30 razy więcej niż cytryna. Co warte podkreślenia, witamina C z aceroli cechuje się bardzo wysoką aktywnością i świetnie się przyswaja. Oznacza to, że acerolowa witamina C będzie po prostu działać – z łatwością „rozprawi się” z wolnymi rodnikami i będzie ogromnym wsparciem dla układu odpornościowego.
Acerola – naturalna bomba witaminowa
Wiśnia z Barbadosu, czyli acerola to niemalże synonim witaminy C, a przecież kryje ona w sobie znacznie więcej – solidną porcję innych witamin oraz prozdrowotnych substancji! Acerola jest świetnym źródłem witaminy A i beta-karotenu (prowitamina A), kwasu foliowego i innych witamin z grupy B (B1, B2, B3, kwas pantotenowy), wapnia, żelaza, manganu, magnezu, potasu, cynku i sodu. Dostarcza kwasu jabłkowego, białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Nie zapominajmy o przeciwutleniaczach, których w aceroli jest na pęczki – karotenoidy (nie tylko beta-karoten, łącznie aż 17 różnych rodzajów), polifenole, antocyjany, flawonoidy (taka dawka antyoksydantów w połączeniu z witaminą C może zdziałać cuda!). Jak na malutką kuleczkę to całkiem dużo dobroci – takiego składu nie da się sztucznie wyprodukować w laboratorium, można więc powiedzieć, że acerola sama w sobie jest najlepszym suplementem diety.
Acerola dla dzieci, dorosłych i seniorów
Z dobrodziejstw zamkniętych w wiśni z Barbadosu może korzystać każdy – mały i duży, młody i stary. Acerola dla dzieci może być o wiele ciekawszą propozycją niż tradycyjne suplementy diety z witaminą C. Szczególnie pomocna będzie oczywiście w okresie infekcyjnym, gdy odporność potrzebuje wsparcia! Ze względu na antyoksydacyjne właściwości, jakie wykazuje acerola, można ją stosować w profilaktyce takich chorób jak miażdżyca, nadciśnienie, choroba Alzheimera oraz nowotwory. Oprócz działania przeciwutleniającego cechuje ją wszak także działanie przeciwzapalne, przeciwalergiczne i antynowotworowe. Regularna suplementacja z wykorzystaniem aceroli będzie sprzyjać lepszej pracy serca, będzie także miała korzystny wpływ na wzrok i oczy (beta-karoten zapobiega np. zwyrodnieniu plamki żółtej). Acerola zawiera witaminę C, która zwiększa wchłanianie żelaza w układzie pokarmowym, a w dodatku zawiera także porcję żelaza, dlatego często wykorzystywana jest jako uzupełnienie leczenia anemii u dzieci i dorosłych. Nie można zapomnieć, że końskie dawki witaminy C i antyoksydantów korzystnie zadziałają na skórę, co oznacza, że uzupełnieniem kremu przeciwzmarszczkowego będzie właśnie acerola. Naturalna moc zawartych w niej substancji aktywnych opóźnia procesy starzenia się skóry, a witamina C jako ważny element syntezy kolagenu, pozwala zadbać o jego odpowiednią ilość w skórze.
Acerola na odporność
W okresie jesienno-zimowym każdemu z nas zależy na odpowiednim wsparciu dla układu odpornościowego. W tej roli świetnie sprawdzi się acerola! Dla dzieci i dla dorosłych będzie ona dobrym sposobem na podniesienie odporności. Acerola (głównie dzięki wysokiej zawartości witaminy C) pobudza układ immunologiczny do produkcji przeciwciał, które stanowią linię obrony organizmu przed wirusami. Dodatkowo acerola pomaga podnieść ogólną kondycję organizmu, polecana jest w stanach przemęczenia i osłabienia, a także przy spadku sprawności umysłowej i fizycznej (również wywołanym przez choroby przewlekłe).
Acerola w proszku czy acerola w płynie?
Niestety acerola to nie cytrusy, które tonami importowane są do Polski (acerola szybko się psuje, nie przetrwałaby transportu). Sok z aceroli to postać najbliższa świeżym owocom. Trzeba jednak wiedzieć, że nie każdy sok z aceroli jest równie wartościowy! Koniecznie trzeba zwracać uwagę na skład, jeśli pojawia się tam słowo cukier lub jego synonimy, produkt nie jest wart zakupu. W aptekach dostępna jest również acerola w proszku oraz acerola w tabletkach. Tu jednak również można się naciąć, dlatego lektura składników jest obowiązkowa. Jako dobry preparat uznać można taki, który zawiera dużo aceroli, a zawarty w nim ekstrakt jest standaryzowany na zawartość witaminy C. Co do różnych postaci suplementów diety, to acerola w proszku wydaje się najlepszym wyborem. Taki produkt nie zawiera dodatkowych składników, poza tym można go dodawać do różnych potraw i napojów (tylko nie gorących, aby nie zabić cennych substancji aktywnych). Acerola w tabletkach to natomiast dobre rozwiązanie dla osób praktycznych, które cenią sobie wygodę stosowania.
Choć acerola wyglądem przypomina nasze polskie wiśnie i czereśnie, przebija je pod względem zawartości witaminy C. I o ile oczywiście w sezonie źródłem kwasu askorbinowego w naszej diecie powinny być wyłącznie lokalne owoce i warzywa, tak poza sezonem acerola w proszku będzie odpowiednią alternatywą. Przeciwutleniacze, witaminy, składniki mineralne – to dobro, jakie zawiera acerola. Witamina C to oczywiście jej największy skarb, ale acerola to znacznie więcej i warto o tym pamiętać.
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl