Jak wzmocnić odporność organizmu? Naturalne sposoby
07.12.2021
Co roku w sezonie jesienno-zimowym poruszane są te same tematy. Nadchodzi jesień, a wraz z nią przeziębienia i grypa. Wielu szuka więc sposobów na to, jak ich uniknąć, a coraz wybierane są naturalne metody. Niestety czasami trzeba walczyć z chorobą, to istnieje wiele rzeczy, które pomogą w jej uniknięciu. Jak naturalnie wzmocnić odporność organizmu?
Rola diety w budowaniu odporności
Prawdą jest, że znaczna część odporności pochodzi z jelit. Aby o to zadbać, niezbędna jest prawidłowa i odpowiednio zbilansowana dieta. Produkty bogate w błonnik, niezbędne mikro i makroelementy regulują perystaltykę jelit, zmniejszają ryzyko powstawania złogów i uzupełniają niezbędne witaminy. Jakie produkty zatem należy jeść?
- czosnek – bogaty w witaminy C i PP oraz allicynę jest swoistym, naturalnym antybiotykiem, który wspiera organizm przy przeziębieniu, leczy drogi oddechowe i ma działanie przeciwbólowe.
- miód – także przeciwbakteryjny, doskonale radzi sobie z przeziębieniem, ma właściwości napotne, a dodatkowo doskonale łagodzi ból gardła. Są różne rodzaje miodu. Sprawdź, który z nich jest najzdrowszy!
- witamina C – zarówno ta w natce pietruszki, jak i pochodząca z cytryny będzie dobrym wyborem. Uaktywnia ona kwas foliowy, ma działanie wzmacniające odporność, ale także przyspiesza metabolizowanie alkoholu.
- cebula – aromatyczna niczym czosnek i tak jak on posiadająca cudowne właściwości bakteriobójcze. Zasypana cukrem staje się doskonałym syropem do walki nawet z najbardziej uporczywym kaszlem.
- imbir – jego stosowanie jest coraz bardziej popularne, ponieważ rewelacyjnie rozgrzewa i obniża gorączkę. Dodatkowo ma działanie redukujące mdłości i jest szczególnie polecany kobietom w ciąży.
Zioła i rośliny nie bez znaczenia
O tym, jak naturalnie wzmocnić odporność doskonale wiedzą osoby stosujące ziołolecznictwo. W krainie roślin znajduje się bowiem szeroki wybór naturalnych wspomagaczy bez konieczności stosowania sztucznych zamienników. To nie tylko sławna cytryna, która zawiera nie tylko witaminę C, ale i wiele innych składników (https://zesportemnatak.pl/jakie-witaminy-ma-cytryna/). W grupie najzdrowszych roślin znajdziemy:
- aloes – działający regenerująco, ale także odbudowujący tkanki i mający właściwości przeciwzapalne i przyspieszające gojenie nawet trudnych ran,
- jeżówkę purpurową – doskonale radzi sobie z uporczywym kaszlem. Wspomaga rozrzedzanie wydzieliny i odkrztuszanie,
- czystek – silny przeciwutleniacz. Neutralizuje wolne rodniki i wspomaga organizm w walce ze stanami zapalnymi różnego pochodzenia,
- czarny bez – kolejny sprawdzony środek do walki z grypą i przeziębieniem, a także w budowaniu odporności, który stosowany jest już od wielu lat. Zawarte w kwiatach m.in. flawonoidy, sterole i garbniki mają działanie napotne i przeciwzapalne. W owocach natomiast znajdziemy swoiste magazyny witaminy C i A.
Olej z wątroby rekina i tran, czyli być zdrów jak ryba
Istnieje znacząca różnica pomiędzy tranem a olejem z wątroby rekina. Ten pierwszy, bogaty w witaminę D w połączeniu z witaminą A wspiera prawidłową pracę serca, mózgu, ale także układu odpornościowego i wzroku. Natomiast olej z wątroby rekina pobudza syntezę komórek układu immunologicznego, jednocześnie uszkadzając komórki bakterii, przez co doskonale z nimi walczy. Alkoksyglicerole zawarte w oleju z wątroby rekina mają silne działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Jeśli nie przepadasz za smakiem tego składnika, możesz poszukać innych źródeł witaminy D na Zyciena100procent.pl.
Należy unikać stosowania tranu oraz oleju z wątroby rekina w tym samym czasie, ponieważ obie te substancje, choć naturalne, zawierają duże ilości witaminy A, której nadmiar nie jest w organizmie pożądany. Szeroki wybór naturalnych produktów wspierających odporność pozwoli uniknąć kupowania ich syntetycznych odpowiedników, na które namawiają nas media. Pamiętaj, natura wie, co robi.