Na co pomaga kolagen – właściwości i zastosowania
05.03.2025Kolagen to w ostatnim czasie najmodniejszy składnik w pielęgnacji skóry. Kremy i maski z kolagenem cieszą się ogromną popularnością, ale nie tylko one! Coraz więcej kobiet sięga też po kolagen do picia. Jakie efekty można uzyskać, wprowadzając ten składnik do codziennej diety? Co warto wiedzieć o suplementacji kolagenem?
Spis treści:
- Czym jest kolagen?
- Na co pomaga kolagen do picia?
- Jaki kolagen do picia wybrać?
- Kiedy nie stosować kolagenu?
Czym jest kolagen?
Kolagen jest białkiem – podstawowym budulcem tkanki łącznej, znajduje się m.in. w skórze i jej wytworach (włosach i paznokciach), a także w naczyniach krwionośnych, stawach i kościach. Kolagen jest naturalnie wytwarzany w organizmie, niestety około 25. roku życia jego produkcja znacząco spada, jednocześnie istniejące już włókna kolagenowe ulegają uszkodzeniom. Konsekwencją tych procesów jest m.in. stopniowe pogorszenie jędrności i elastyczności skóry, pogłębianie zmarszczek i bruzd, jak również problemy z funkcjonowaniem stawów.
Warto więc wzbogacać codzienną dietę w źródła kolagenu (np. żelatyna, mięso wołowe, ryby jedzone ze skórą) oraz w kolagen do picia, aby zmniejszyć widoczność objawów jego niedoboru. Dostępne na rynku suplementy diety zazwyczaj zawierają kolagen rybi (kolagen morski), czyli taki, który jest pozyskiwany ze skór, szkieletów, łusek i płetw różnych gatunków ryb. Ma on strukturę podobną do kolagenu naturalnie występującego u ludzi. Cechuje się wysoką biodostępnością i przyswajalnością.
Właściwości kolagenu do picia
Z racji tego, że kolagen stanowi 30% wszystkich białek znajdujących się w organizmie, jego rola jest bardzo duża. Co takiego robi? Odpowiada m.in. za utrzymanie integralności, sprężystości, elastyczności i wytrzymałości skóry, a także za utrzymanie dobrej kondycji i ruchomości stawów. Na co pomaga kolagen rybi do picia? Jakie efekty zapewnia stosowanie suplementów z tym składnikiem?
Regularne dostarczanie kolagenu zapewnia organizmowi porcję aminokwasów (m.in. proliny, glicyny i lizyny) niezbędnych do syntezowania nowych włókien kolagenowych. Ale aminokwasy te są potrzebne nie tylko do aktywowania produkcji włókien kolagenowych, są też istotne dla przebiegu syntezy elastyny.
Od razu trzeba powiedzieć, że kolagen do picia jest przedmiotem licznych badań naukowych. Udowodniono m.in. to, że peptydy kolagenowe redukują zmarszczki i drobne linie. Wpływają na poprawę nawilżenia, nawodnienia, elastyczności, jędrności, sprężystości i wygładzenia skóry, zmniejszają także jej szorstkość. Potwierdzono ponadto, że poprawiają strukturę powierzchni skóry, zwiększają jej gęstość i redukują wiotkość, dzięki czemu skóra wygląda młodziej i zdrowiej.
To nie wszystko, co robi i na co pomaga kolagen! Przyczynia się on do zwiększenia grubości włosów, pomaga zmniejszać ich łamliwość i ograniczać wypadanie. Powoduje, że włosy są odżywione, gęste i rosną szybciej. Może też wpływać na wzrost i poprawę wytrzymałości paznokci. Nie można zapominać, że kolagen do picia ma również zbawienne działanie na stawy i kości. Zainteresowanych kolagenem odsyłamy na stronę The Collagen Company, gdzie można znaleźć wiele ciekawych informacji na temat tego składnika wraz z wynikami badań klinicznych dotyczących skuteczności i bezpieczeństwa jego stosowania!
Na co pomaga kolagen do picia?
Podstawowym wskazaniem do stosowania kolagenu rybiego jest poprawa wyglądu i kondycji skóry oraz profilaktyka anti-aging. Szczególnie jest on polecany dla osób, które widzą już pierwsze oznaki starzenia się skóry – spadek jędrności i elastyczności, zmarszczki, utrata owalu twarzy. Właściwie jednak kolagen może być stosowany u wszystkich już od 25. roku życia, gdyż to wtedy w organizmie zaczyna spadać jego produkcja.
Kuracja przeciwstarzeniowa z zastosowaniem kolagenu do picia zmniejsza widoczność objawów starzenia się skóry. Kolagen pomaga „wypychać” zmarszczki od wewnątrz. Dzięki niemu skóra jest wygładzona i odmłodzona. Składnik ten jest ponadto polecany dla osób zmagających się z nadmierną suchością skóry i dla osób borykających się z problemem cellulitu.
Nie tylko skóra, włosy i paznokcie korzystają na suplementacji kolagenem. Na co pomaga kolagen do picia? Jest dobry na stawy i kości. Sprawdzi się dla osób starszych odczuwających dolegliwości związane ze zużyciem elementów układu ruchu oraz oczywiście dla osób aktywnych fizycznie i sportowców, którzy narażeni są na obciążenia i uszkodzenia stawów. Kolagen do picia pomaga zwiększać wytrzymałość, elastyczność i ruchomość stawów, a także jest niezbędny do regeneracji chrząstki i do produkcji mazi stawowej.
Jak stosować kolagen do picia?
Aby uzyskać oczekiwane rezultaty, kolagen do picia trzeba stosować regularnie. Na szczęście nie ma specjalnych wytycznych co do pory jego przyjmowania oraz tego, czy lepiej stosować go na czczo, czy podczas posiłku. Jest to duże ułatwienie, wystarczy bowiem tylko pamiętać, aby spożyć dzienną dawkę, nie trzeba zastanawiać się nad niczym innym!
Ile wynosi zalecana dobowa porcja kolagenu? Nie ma ustalonego uniwersalnego dawkowania, uważa się, że optymalna dzienna dawka kolagenu mieści się w zakresie 2,5-15g. Kluczem skuteczności suplementacji jest systematyczność, wtedy już po 1-2 miesiącach można zaobserwować na skórze pierwsze efekty! Nie należy jednak w takim momencie przerywać kuracji, zaleca się ją kontynuować przez dłuższy czas.
Jaki kolagen do picia wybrać?
Obecnie oferta preparatów zawierających kolagen do picia jest ogromna. Do wyboru są m.in. jednodawkowe shoty. To preparaty gotowe do spożycia, które nie wymagają rozpuszczania lub rozcieńczania, co czyni je najwygodniejszą do stosowania postacią kolagenu. Alternatywą dla nich jest kolagen w proszku do rozpuszczania w wodzie. Szukając suplementu idealnego dla siebie, największą uwagę trzeba zwracać na skład. Powinien być wolny od sztucznych aromatów, barwników i konserwantów.
Przede wszystkim należy sprawdzić, jaki kolagen znajduje się w składzie i ile go jest. Dla skóry rekomendowany jest kolagen rybi (jest to w większości kolagen typu I). Ważne, aby zawarte w produkcie hydrolizowane peptydy kolagenowe miały niską masę cząsteczkową – poniżej 2000 daltonów, co gwarantuje dobrą wchłanialność. Należy też zwrócić uwagę na to, z jakich źródeł pochodzi kolagen oraz na to, czy marka posiada odpowiednie badania i certyfikaty.
O wartości preparatu świadczy również to, jakie składniki dodatkowe zawiera. Kolagen może występować w towarzystwie różnych substancji. Najważniejszą z nich jest witamina C, gdyż uczestniczy w produkcji endemicznego kolagenu! Ponadto jest ona świetnym antyoksydantem. Oprócz witaminy C wartościowym dodatkiem jest kwas hialuronowy, witamina A, witamina E, biotyna oraz cynk. W przypadku preparatów na wzmocnienie stawów kolagen do picia powinien być wzbogacony o glukozaminę, chondroitynę oraz siarkę organiczną (MSM).
Kiedy nie stosować kolagenu?
Nie każdy może stosować kolagen rybi do picia. Głównym przeciwwskazaniem jest nadwrażliwość na ryby i skorupiaki. Ze stosowania suplementacji kolagenem muszą też zrezygnować kobiety w ciąży i matki karmiące piersią. Dodatkowo osoby z chorobami przewlekłymi lub przyjmujące leki powinny najpierw porozmawiać z lekarzem lub farmaceutą. Z lekarzem należy się także skonsultować w przypadku wystąpienia jakichkolwiek skutków ubocznych.
Czy warto stosować kolagen do picia? Tak, jak najbardziej! Na co pomaga kolagen rybi? Jego unikalne właściwości najbardziej docenią osoby, które chcą możliwie jak najdłużej cieszyć się piękną skórą bez zmarszczek. Suplementy diety stanowią idealne dopełnienie codziennej pielęgnacji, w której warto także postawić na kosmetyki anti-aging z kolagenem.