Nutridrink - żywienie medyczne dostępne w Twoim domu
12.10.2021
Opieka nad osobą chorą to poważne wyzwanie, któremu nie uda się podołać bez konkretnego planu. Pacjent w trakcie specjalistycznego leczenia lub w okresie rekonwalescencji wymaga wsparcia emocjonalnego, ciepła i odpowiedniego żywienia. Choć z apetytem w chorobie bywa różnie, to nie można dopuścić do stanu niedożywienia, a żywienie medyczne w domu to wbrew pozorom nic trudnego.
Żywienie pacjentów onkologicznych
Choć żywienie medyczne najczęściej przypisywane jest pacjentom onkologicznym, to w istocie żywienia takiego wymaga coraz więcej pacjentów z różnymi dolegliwościami zdrowotnymi.
Walka z chorobą nowotworową wymaga ogromnej determinacji i dyscypliny. W walkę tą musi być zaangażowany nie tylko chory, ale i jego bliscy – rodzina i przyjaciele, którzy otoczą chorego wsparciem i opieką.
Jednym z najważniejszych zadań jest zapewnienie odpowiedniego żywienia w okresie choroby i rekonwalescencji. Doprowadzenie do stanu niedożywienia to poważne zagrożenie dla pacjenta onkologicznego. Bywa jednak, że choroba odbiera apetyt, a dieta chorego nie jest wystarczająca do pokrycia dziennego zapotrzebowania. Wówczas konieczne jest żywienie medyczne, które pozwala na pokrycie zapotrzebowania na energię i składniki odżywcze.
Dodatkowo pacjent onkologiczny narażony jest na wiele skutków ubocznych leczenia. Bywa, że terapia onkologiczna wywołuje u chorego: mdłości, wymioty, biegunkę, zaburzenie węchu i smaku – te wszystkie dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, znacznie utrudniają przyjmowanie pokarmów w porcjach odpowiadających dziennemu zapotrzebowaniu. Tu nieocenioną pomocą jest żywienie medyczne i włączenie do diety żywności specjalnej Nutridrink.
Żywienie medyczne pacjentów onkologicznych preparatami Nutridrink przynosi bardzo dobre efekty, a żywność specjalnego przeznaczenia medycznego dostępna jest w aptekach bez recepty. Żywienie medyczne proponowane w chorobie nowotworowej oparte jest na włączeniu do diety Nutridrink Protein oraz innych, wspomagających preparatów Nutricia.
Nutridrink Protein to skoncentrowane źródło energii i składników odżywczych zamknięte w małej objętości, co nie wymaga dużego wysiłku od osoby chorej. Innym wskazanym preparatem jest FortiCare, który zawiera składniki immunomodulujące i jest zalecany w okresie przed planowanymi zabiegami operacyjnymi oraz u chorych z nowotworami górnego odcinka przewodu pokarmowego. W dietę pacjenta onkologicznego, wskazane jest także podawanie płynu Calogen, który jest wysokoenergetyczną emulsją tłuszczową, przeznaczoną dla pacjentów, którzy potrzebują dodatkowego źródła energii przy ograniczonym spożyciu doustnym.
Żywienie pacjentów neurologicznych
Udar mózgu, ciężkie urazy głowy, choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, stwardnienie zanikowe boczne – w przebiegu tych chorób neurologicznych, mogą pojawić się niedobory składników odżywczych w organizmie. Ma to związek z wieloma czynnikami, w tym z niepełnosprawnością ruchową wywołaną chorobą, problemami z połykaniem, zaburzeniem świadomości i funkcji poznawczych.
Żywienie medyczne w przebiegu chorób neurologicznych jest integralnym elementem leczenia, zapobiegającym niedożywieniu i pogorszeniu stanu zdrowia pacjentów. Należy pamiętać, że o włączeniu żywienia medycznego zawsze powinien zadecydować lekarz prowadzący leczenie! Specjalista wskaże odpowiednie preparaty żywieniowe oraz ustali dzienne dawki specjalnej żywności medycznej.
Żywienie pacjentów neurologicznych opiera się na podawaniu preparatów żywieniowych: Nutridrink – dostępny w wielu smakach, preparatu Souvenaid – we wczesnych etapie choroby Alzheimera, Diasip – produkt normokaloryczny, odżywczy, zawierający błonnik, Nutridrink Skin Repair – wskazany dla pacjentów leżących, z odleżynami i z trudno gojącymi się ranami.
Żywienie pacjentów z brakiem apetytu
Zaburzenia łaknienia i związany z tym brak apetytu, towarzyszą wielu chorobom, ale nie tylko chorobom cielesnym... Niekiedy brak apetytu to wynik nadmiernego stresu, szybkiego trybu życia
i nawarstwienia się osobistych zmartwień. Na szczęście w tym przypadku wraz z uporaniem się z problemem wraca normalny porządek żywieniowy.
Jeśli utrata apetytu spowodowana jest chorobą i przedłuża się, może to skutkować: utratą masy ciała, osłabieniem, a nawet wycieńczeniem organizmu. Pacjent niedożywiony nie ma energii i siły do pokonania przeciwności losu, a jak wiemy przy chorobie nieodpowiednie odżywianie i brak apatytu może pogłębiać dolegliwości i opóźnić powrót do zdrowia.
Jak odżywiać osobę z zaburzeniem łaknienia? Przede wszystkim należy dobrze komponować posiłki, próbować przygotowywać potrawy, które osoba chora lubi. Muszą to być dania wartościowe pod kątem odżywczym, serwowane minimum 5 razy dziennie w małych porcjach, w regularnych odstępach czasu.
Przed posiłkami dobrze jest wywietrzyć mieszkanie lub – jeśli to możliwe, wyjść przed głównym posiłkiem na spacer. W serwowanych posiłkach należy unikać słodyczy, które szybko sycą, ale nie odżywiają! Przed posiłkami należy stronić od podawania płynów, które niepotrzebnie wypełnią żołądek i przede wszystkim... nie zmuszać do jedzenia na siłę!
Jeśli problem z apetytem utrzymuje się, a osobie grozi niedożywienie, to wówczas warto do diety wprowadzić Nutridrink. Żywienie medyczne preparatem Nutridrink może w razie potrzeby zastąpić jeden z posiłków w ciągu dnia. W ten sposób dostarczamy do diety osoby cierpiącej na zaburzenia łaknienia wysokoenergetyczny preparat odżywczy w płynnej postaci o niewielkiej objętości.
Żywienie pacjentów w innych chorobach
Rekonwalescencja po chorobie i w okresie pooperacyjnym także wymaga odpowiedniego żywienia. W początkowym etapie choremu proponowane jest żywienie medyczne, ale celem głównym jest szybki powrót do normalnego funkcjonowania i samodzielnego żywienia.
U pacjentów pooperacyjnych, u których dąży się do jak najszybszego zagojenia się rany i usamodzielnienia pacjenta, należy szczególnie zadbać o serwowanie pełnowartościowych posiłków. Żywienie medyczne stosowane w tym przypadku, musi być podawane w odpowiednich ilościach i zawierać wszystkie składniki odżywcze niezbędne do powrotu do zdrowia.
Po zabiegach pacjenci często odczuwają brak apatytu oraz zdarza się, że cierpią na zaburzenia smaku i węchu, trudności z gryzieniem i połykaniem, osłabienie, niedowład. Aby uniknąć dodatkowych powikłań, które mogą być powodowane niedożywieniem, warto w tym szczególnym okresie sięgnąć po żywność medyczną. Zastosowanie żywności medycznej należy skonsultować z lekarzem!
Produkty specjalnego przeznaczenia żywieniowego, na które szczególnie warto zwrócić uwagę w okresie rekonwalescencji pooperacyjnej oraz po przejściu choroby to: Nutridrink Multi Fibre – płyn ten dostarcza energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne w odpowiednich proporcjach, Nutridrink Juice Style – preparat o obniżonej zawartości białka, dostępny w wielu smakach, a także klasyczny Nutridrink również dostępny w wielu wariantach smakowych.
Autor: tech.farm. Anna Bawer