Opinie diabetyków o Ashwagandzie z Mother`s Protect
26.04.2023Cukrzyca i insulinooporność to dwie choroby, które wynikają z nieprawidłowości w funkcjonowaniu gospodarki węglowodanowej. Coraz więcej osób boryka się z tymi przypadłościami. Wśród ich przyczyn wymienia się spożywanie wysoko przetworzonej żywności, niedostateczną ilość ruchu oraz predyspozycje genetyczne. Zwiększonej zapadalności na cukrzycę sprzyja też stres. Jakie są opinie diabetyków o Ashwagandzie od Mother`s Protect, która należy do adaptogenów i wspiera normalizację procesów zachodzących w ustroju?
Gdzie występuje ashwagandha i co warto o niej wiedzieć?
Ashwagandha bywa też określana mianem witanii ospałej czy indyjskiego żeń-szenia. Rośnie w południowej części Azji, gdzie doświadcza silnej suszy. Aby przetrwać brak odpowiedniego nawodnienia, wykształciła mechanizmy adaptacyjne. Mieszkańcy Indii od tysięcy lat wykorzystują ashwagandhę jako naturalne wsparcie ludzkiego organizmu.
Więcej na temat ashwagandhy od Mother’s Protect znajdziesz na: https://mothersprotect.com/blogs/blog/ashwagandha-kompendium-wiedzy
Co wyróżnia adaptogeny na tle innych ziół?
Po II wojnie światowej ZSRR rywalizował z USA, dlatego chciał zwiększyć produkcję i tym samym prześcignąć Zachód pod względem wskaźników ekonomicznych. Ich poprawę mógł uzyskać, podnosząc wydajność swoich robotników. W tym celu Rada Komisarzy Ludowych wezwała na rozmowę najwybitniejszych naukowców. Przebadali oni kilka tysięcy roślin, z czego kilkanaście posiadało pożądane właściwości. Wspomniane zioła pomagają lepiej funkcjonować w sytuacjach stresowych, ponieważ zwiększają zdolności przystosowawcze. Radzieccy botanicy nazwali je adaptogenami, co doskonale odzwierciedla ich właściwości. Rośliny, które należą do tej wąskiej jednostki taksonomicznej, działają normalizująco na ustrój, przywracając mu stan wewnętrznej równowagi. Adaptogeny, do których zaliczono m.in. ashwagandhę, są wolne od właściwości toksycznych i narkotycznych.
Dlaczego przewlekłe napięcie nerwowe jest niekorzystne dla zdrowia?
Dziś stres często wyzwalają sytuacje, którym towarzyszy niepewność, wywołana m.in. przez narastającą inflację. Podwyższony poziom kortyzolu utrzymuje się przez dłuższy czas, zaburzając naturalną równowagę organizmu. Wspomniany hormon zakłóca m.in. pracę układu endokrynologicznego, immunologicznego i nerwowego.
W jaki sposób stres zaburza gospodarkę węglowodanową?
Osoby, które doświadczają stresu, często mają podwyższony poziom cukru we krwi. Wspomniana sytuacja wynika z uwalniania rezerw glukozy z wątroby. Cząsteczki cukru nie zostają wykorzystane przez mięśnie, dlatego organizm magazynuje je w postaci tłuszczu trzewnego. Z kolei tkanka tłuszczowa na brzuchu zmniejsza wrażliwość komórek na insulinę, co skutkuje narastającą insulinoopornością, która może przerodzić się w cukrzycę.
Ludzie, którzy borykają się z przewlekłym napięciem nerwowym, często cierpią na zaburzenia snu. Kortyzol wyostrza zmysły i uruchamia czujność. Niestety, utrudnia też zasypianie, a brak regenerującego wypoczynku przekłada się na spadek energii. Osoby, które wstają z łóżka zmęczone, pobudzają się, sięgając po wysokokaloryczne przekąski. Sprzyjają one otyłości, cukrzycy i insulinooporności.
Jak ashwagandha wspiera gospodarkę węglowodanową?
Ashwagandha, która należy do adaptogenów, optymalizuje stężenie kortyzolu w organizmie. Zbyt wysoki zwiększa prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, z kolei za niski prowadzi do utraty sił witalnych. Optymalne stężenie hormonu stresu ułatwia zasypianie i zapobiega uruchamianiu rezerw glukozy.
Zauważono, że ekstrakt z ashwagandhy przyczynia się do spadku stężenia cukru we krwi zarówno u osób zdrowych, jak i ze zdiagnozowaną cukrzycą. Wspomaga gospodarkę węglowodanową, zapewniając prawidłowe wydzielanie insuliny i zwiększając wrażliwość komórek na ten hormon. W przypadku przyjmowania leków suplementację ashwagandhy trzeba skonsultować z lekarzem.
Opinie diabetyków o Ashwagandzie od Mother`s Protect
Opinie diabetyków o Ashwagandzie od Mother`s Protect, które zostały zamieszczone w internecie, wskazują na wysoki poziom zadowolenia klientów.
Ashwagandhę zaczęłam przyjmować, aby poradzić sobie ze stresem, z jakim borykam się od czasu założenia własnej działalności gospodarczej. Początkowo nie widziałam różnicy, jednak po tygodniu zaobserwowałam poprawę nastroju. Po 2 miesiącach wykonałam badania profilaktyczne, które zaleciła mi moja lekarka. Zauważyłam spadek cukru. Zawsze osiągałam górną granicę normy, co mnie niepokoiło, biorąc pod uwagę przypadki cukrzycy w rodzinie. - Lidia Stalska
Mój organizm zaczął szwankować. Zaczęłam łapać różne infekcje. Cierpiałam też z powodu nawrotów opryszczki. Dałam szansę ashwagandzie, ale nie byłam do niej do końca przekonana. Po pewnym czasie wszystko powróciło do normy. Przed wizytą u internisty zrobiłam też podstawową morfologię, aby określić poziom cholesterolu. Zarówno on, jak i cukier nieco spadły. Nie choruję na miażdżycę czy cukrzycę, ale lekarz zalecił mi monitoring cholesterolu ze względu na nadwagę - Marta Kaczanowska