Oto prawdziwa królowa wszystkich kasz – kasza jaglana!
01.08.2016Trudno wymienić jednym tchem wszystkie rodzaje kasz ? gryczana, jęczmienna, krakowska, pęczak i jeszcze wiele, wiele innych, a wśród nich i ona ? jej wysokość kasza jaglana. Naładowana witaminami i minerałami, zdrowa, pyszna, łatwo dostępna i tania! Aż trudno uwierzyć, że mimo tych niewątpliwych zalet, nadal popularnością przegrywa choćby z ryżem lub makaronami. Kasza jaglana potrzebuje należnego jej rozgłosu! Wielu znanych szefów kuchni lobbuje za jej powrotem na polskie talerze. Sprzyja temu również zwiększająca się świadomość konsumentów i silny trend, jakim jest zdrowe odżywianie.
Skąd się bierze kasza jaglana?
Nazwa kaszy jaglanej jest nieco myląca dla współczesnego człowieka. Skoro są to łuskane ziarna prosa ? drobne, żółte kuleczki z czarną kropeczką, dlaczego zatem nazywamy tę kaszę jaglaną? Ma to związek z etymologią słowa ?jagła?, które w języku prasłowiańskim oznaczało proso. W dawnych zapisach można znaleźć wzmianki o ?jagłach?, czyli właśnie o kaszy jaglanej. Proso to prastare zboże, pochodzące prawdopodobnie z czasów neolitu, które do Europy przywędrowało z Chin.
Jakie wartości odżywcze ma kasza jaglana?
Pod względem zawartości składników odżywczych jest zdecydowanie w czołówce wszystkich kasz. Kasza jaglana pomoże Ci uzupełnić niedobory witamin z grupy B, wyróżnia się bowiem sporą ilością tiaminy (B1), ryboflawiny (B2) i pirydoksyny (B6). Ale to nie wszystko, znajdziemy tu również sporo innych witamin oraz minerałów, w tym żelazo, miedź, fosfor, potas i magnez oraz dużo łatwo przyswajalnego białka oraz złożonych węglowodanów, co oznacza, że jest ona bardzo wartościowym źródłem energii. Dzięki lecytynie kasza jaglana staje się także pokarmem dla mózgu, gdyż wpływa korzystnie na koncentrację i pamięć. Ponadto przyczynia się do utrzymania właściwego poziomu cholesterolu we krwi. Wśród całej rzeszy dobroczynnych składników na uwagę zasługują także antyoksydanty, występujące tu w znacznej ilości. Neutralizują one wolne rodniki, czyli cząsteczki, których działanie prowadzi do przyspieszenia procesów starzenia się organizmu, a w skrajnych przypadkach nawet do powstawania komórek nowotworowych.
Dlaczego warto jeść na śniadanie jaglankę?
Jedzenie jaglanki o poranku wpływa nie tylko korzystnie na funkcjonowanie organizmu, ale również, co będzie szczególnym wabikiem dla kobiet, na wygląd. Witamina E przeciwdziała starzeniu się skóry. Natomiast duża ilość krzemu przyczynia się do utrzymania włosów, paznokci oraz skóry w doskonałej formie. Jest to ważne, gdyż nie jest on specjalnie popularnym pierwiastkiem występującym w produktach spożywczych. Krzem to nie tylko sposób na piękny wygląd, ale także na zdrowe stawy oraz mocne kości, uczestniczy bowiem w procesie ich mineralizacji i przeciwdziała odwapnianiu. Dba o stan naczyń krwionośnych, ogranicza odkładanie się w nich cholesterolu. Zwiększa także przemianę materii, czyli sprzyja odchudzaniu.
Kasza jaglana - pomocna w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej organizmu
Jest wiele kasz, ale tylko jedna z nich ma odczyn zasadowy. Tą kaszą jest właśnie kasza jaglana! Jej zasadotwórcze właściwości wpływają na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej organizmu. Dieta przeciętnego Polaka składa się głównie ze składników kwasotwórczych (mięso, nabiał, cukier, kawa), a zakwaszenie organizmu może skutkować poważnymi skutkami zdrowotnymi, w tym także chorobą nowotworową. Ziarna prosa działają alkalizująco na organizm, który zakwaszony jest przez drożdżaki, zatem osoby cierpiące z powodu np. kandydozy powinny wprowadzić je do diety.
Właściwości lecznicze kaszy jaglanej
Spokojnie można powiedzieć, że kasza jaglana to produkt o właściwościach leczniczych, co ma poparcie także w badaniach naukowych. Zaleca się jej spożywanie głównie w przebiegu przeziębienia, przy katarze i mokrym kaszlu. Ma to związek z jej zdolnością do usuwania z organizmu nadmiaru wilgoci (różnego rodzaju śluzów) i działaniem osuszającym na błony śluzowe. Zgodnie z naukami medycyny chińskiej kasza jaglana działa wzmacniająco na osłabiony i wychłodzony organizm, a także działa na niego ocieplająco od wewnątrz. Porcja kaszy jaglanej w okresie jesienno-zimowym powinna być przepisywana każdemu zmarzluchowi! Kasza jaglana jest lekkostrawna, dlatego zalecana jest przy schorzeniach przewodu pokarmowego oraz żołądka. Wiele osób przeprowadza tzw. jaglany detoks, ponieważ ? jak wskazują badania ? kasza ta świetnie oczyszcza organizm.
Kasza jaglana - idealna dla osób na diecie bezglutenowej
Dieta bezglutenowa dosłownie zapanowała umysłami i żołądkami niemal wszystkich. I choć odsetek chorych na celiakię jest stosunkowo niewielki, to sporo ludzi zaczyna odczuwać korzyści z odstawienia glutenu. To w dużej mierze te osoby rozsławiają kaszę jaglaną i to im zawdzięczamy kreatywne podejście do tego produktu. Nietolerancja glutenu wymaga unikania pszenicy, jęczmienia i orkiszu, czyli najpopularniejszych rodzajów zbóż, a kasza jaglana jest w stanie je zastąpić. Ponadto jest bezpieczna dla alergików, dlatego też wiele mam wprowadza ją jako jeden z pierwszych stałych pokarmów do menu swoich maluchów.
Kasza jaglana - idealna na śniadanie, obiad i deser!
Jedno opakowanie kaszy jaglanej wystarczy, aby przygotować coś pysznego na każdy posiłek w ciągu dnia. Na śniadanie tradycyjną owsiankę można zastąpić wspaniałą jaglanką przygotowywaną na 1000 sposobów. W zależności od tego, czym dysponujesz w kuchni lub co lubisz najbardziej, dowolnie kształtujesz finalne danie. Dodając świeże owoce, bakalie, orzechy, kakao lub cynamon, każdego dnia poranna jaglanka będzie smakowała inaczej. Czas na obiad, a tu niespodzianka, kasza nie musi być nudnym dodatkiem, zdrowszą alternatywą dla ryżu lub ziemniaków, na jej bazie możesz przygotować również kotlety z warzywami lub mięsem. Z kaszy przygotujesz także naleśniki, placuszki lub użyjesz jej do nadziewania pierogów. Ugotowaną do obiadu kaszę można zmienić w lekką kolację. I tu w zależności od upodobań smakowych oraz zawartości lodówki tworzyć można sałatki wegetariańskie np. z papryką, pomidorem, sezonowymi szparagami lub bobem. A jeśli nie wyobrażasz sobie posiłku bez mięsa, dodaj grillowanego kurczaka lub indyka. Na słono, ostro i słodko, jest mnóstwo sposobów na przygotowanie kaszy jaglanej. Nie można zapomnieć o doskonałych deserach sporządzanych na jej bazie ? koktajlach, budyniach, puddingach oraz ciastach.
Jak gotować kaszę jaglaną?
Wiesz już wszystko o walorach odżywczych i prozdrowotnych kaszy jaglanej. Wiesz, że może ona stanowić bazę dla niemal każdej potrawy i z jej pomocą przygotujesz pełen dzienny jadłospis. Jednak stoisz przed jednym poważnym problemem: ?jak ją ugotować??. Jest to dość proste, musisz tylko pamiętać, aby dobrze ją opłukać przed dalszą obróbką. Przelewając kaszę najpierw zimną wodą, a następnie wrzątkiem, pozbędziesz się gorzkiego smaku, który jest częstym powodem niechęci wobec kaszy jaglanej. Inna szkoła mówi o prażeniu ziaren. Przyspiesza to gotowanie, ale przede wszystkim kasza przygotowywana w ten sposób zwiększa swoją zdolność do usuwania wilgoci oraz zwiększa swoje właściwości rozgrzewające. Opłukaną porządnie kaszę należy wrzucić do wrzącej, lekko osolonej wody w proporcji 2:1 (2 porcje wody na 1 porcję kaszy). Gotować około 15 minut, aż woda całkiem wsiąknie w ziarna. Garnek zestawić z ognia i pozostawić pod przykryciem na około 30 minut. Ostatnia uwaga dotyczy sposobu przechowywania kaszy. Po otwarciu należy szybko ją zużyć, gdyż ze względu na dużą zawartość tłuszczu stosunkowo szybko ulega procesowi jełczenia.
Szczupła talia, piękna cera to tylko dodatkowe korzyści płynące z jedzenia kaszy jaglanej. Prawdziwym skarbem jest jej prozdrowotny wpływ na organizm. Dostarcza ona białka, wielu witamin, mikro- i makroelementów, antyoksydantów, które wzmacniają i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jej działanie detoksykujące pozwala pozbyć się zalegających toksyn oraz innych szkodliwych składników, a jej właściwości zasadotwórcze przywracają tak ważną równowagę zasadowo-kwasową. Dlatego nie ma nad czym się zastanawiać! Trzeba jeść kaszę jaglaną!
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl