Najdłużej działająca Apteka internetowa w Polsce - pewność i zaufanie - 100% polski kapitał

Przepis na superfoods - Jesienne smoothie

22.11.2016
Superfoods - superżywność

Jesienne smoothie to bardziej treściwa i zdecydowanie bardziej aromatyczna wersja letniego zielonego koktajlu. Nie dość, że dostarcza cennych składników odżywczych, które przygotują organizm na chłodne dni i wzmocnią jego odporność, to jeszcze smakuje tak, że zapominasz o troskach dnia codziennego i dajesz się uwieść korzennej nucie.

Składniki:

  • 200g puree dyniowego
  • mały banan lub pół dużego
  • około 200ml mleczka kokosowego (mniej więcej połowa puszki)
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 łyżka soku z cytryny lub limonki
  • 1-2 łyżki syropu klonowego
  • przyprawy: około 1/4 łyżeczki cynamonu, około 1/4 łyżeczki sproszkowanego imbiru

Czas przygotowania: 5-10 minut (+ 2 godziny, jeśli wcześniej zapomniałaś przygotować puree).

Poziom trudności: super łatwe.

Dla kogo? Dla miłośników zdrowych i pysznych koktajli.

Przygotowanie:
Jak w przypadku każdego smoothie i tu sprawa jest bardzo prosta. Wszystkie składniki umieszczamy w kielichu blendera, a następnie miksujemy na gładką masę (około 1-2 minuty, w zależności od mocy blendera). Komplikacje pojawiają się, gdy pod ręką nie ma puree dyniowego. Co wtedy? Trzeba go przygotować. Dynię hokkaido kroimy na ćwiartki, wykrawamy miękki miąższ z pestkami i wstawiamy do piekarnika na około godzinę, sprawdzając pod koniec pieczenia, czy dynia jest już odpowiednio miękka. Po lekkim ostudzeniu dokładnie blendujemy ją na gładkie puree. Wracając do smoothie, po przelaniu do szklanki posypujemy je na wierzchu cynamonem, a jeśli dopadła nas chandra... zapominamy o diecie! Dekorujemy napój kleksem bitej śmietany i posypujemy pokruszonymi ziarnami surowego kakao. Pychota! 

O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść jesienne smoothie?

Nie jesz dyni? Dlaczego? To przecież jeden z najbardziej majestatycznych reprezentantów superżywności dostępnych w każdym warzywniaku. Z jednej dyni przygotujesz wszak dwudaniowy obiad oraz deser, a także śniadanie i kolację. Cudo! Dlatego jesienią, gdy nadchodzi sezon, Twoje posiłki powinny być pomarańczowe:) A dynia im bardziej pomarańczowa, tym lepsza! Jednak każda zawiera dużą ilość beta-karotenu, witaminy C, a także innych przeciwutleniaczy. Z nimi ochronisz oczy oraz serce, a także wzmocnisz układ odpornościowy, co przyda się w chorowitym okresie jesienno-zimowym. A mnogość antyoksydantów wpłynie na lepszą ochronę antyoksydacyjną i spowolni starzenie się organizmu.

Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl



Polecane wpisy

Pokaż więcej wpisów z Listopad 2016

Polecane produkty

Podziel się swoim komentarzem z innymi
pixel