Przepis na superfoods - Słodkie ziemniaki z pieca
11.04.2017To danie może być pełnowartościowym posiłkiem lub pożywną przekąską. Chrupiąca skórka, kremowe wnętrze batata, soczyste pestki granatu i aromatyczny dressing z pasty tahini, który doda potrawie orientalnego smaku. Kompozycja idealna. Zobaczysz, już po pierwszym kęsie zakochasz się w tej sezamowej nucie.
Składniki:
Czas przygotowania: 45 minut (30 minut to czas pieczenia batatów).
Poziom trudności: super łatwe.
Dla kogo? Dla każdego, kto uwielbia jeść, ale nie ma jeszcze za dużo doświadczenia w gotowaniu.
Przygotowanie:
Dokładnie wyszorowane bataty kroimy w ósemki, nacieramy olejem oraz posypujemy solą i przyprawami. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200-220°C. Jeśli kawałki są mniejsze, czas pieczenia skracamy, jeśli większe – wydłużamy. Dla pewności pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są już miękkie. Z połowy granatu wyciągamy pestki. W miseczce umieszczamy składniki sosu – pastę tahini, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek, mieszamy powoli, w razie konieczności dodajemy po łyżce wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone bataty wykładamy na talerz, polewamy dressingiem, posypujemy pestkami granatu. Danie przepysznie smakuje na ciepło, jak również jako zimna przekąska. Smacznego!
O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki z pieca?
Choć to rzadki gość na polskim stole, batat zasługuje na to, aby go docenić. Wiele dobrego można powiedzieć o jego słodkim smaku, ale nas interesuje jego wnętrze, bo tu skrywa się cała jego dobroć – błonnik, potas, witamina C, witamina A w postaci beta-karotenu oraz inne karotenoidy, a wszystko w wyjątkowo wysokich dawkach. Oznacza to, że jedzenie batatów dobrze działa na trawienie, odporność, wzrok oraz skórę. Należy również docenić jego właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Na koniec najważniejsze! Bataty są niskokaloryczne! I jeszcze słowo o sezamowej paście tahini. Sezam to wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i selen oraz witaminy, przede wszystkim jednak silne przeciwutleniacze – sezamina i sezamolina, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl
Składniki:
- 2-3 bataty
- olej, przyprawy: pieprz, sól, słodka papryka
- granat
- dressing: 2 łyżki pasty tahini, 2 łyżki soku z cytryny, 3-4 łyżki wody, 1/4 ząbka czosnku, sól, pieprz
Czas przygotowania: 45 minut (30 minut to czas pieczenia batatów).
Poziom trudności: super łatwe.
Dla kogo? Dla każdego, kto uwielbia jeść, ale nie ma jeszcze za dużo doświadczenia w gotowaniu.
Przygotowanie:
Dokładnie wyszorowane bataty kroimy w ósemki, nacieramy olejem oraz posypujemy solą i przyprawami. Tak przygotowane układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200-220°C. Jeśli kawałki są mniejsze, czas pieczenia skracamy, jeśli większe – wydłużamy. Dla pewności pod koniec pieczenia sprawdzamy, czy bataty są już miękkie. Z połowy granatu wyciągamy pestki. W miseczce umieszczamy składniki sosu – pastę tahini, sok z cytryny oraz przeciśnięty przez praskę lub bardzo drobno posiekany czosnek, mieszamy powoli, w razie konieczności dodajemy po łyżce wody, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji, doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone bataty wykładamy na talerz, polewamy dressingiem, posypujemy pestkami granatu. Danie przepysznie smakuje na ciepło, jak również jako zimna przekąska. Smacznego!
O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść słodkie ziemniaki z pieca?
Choć to rzadki gość na polskim stole, batat zasługuje na to, aby go docenić. Wiele dobrego można powiedzieć o jego słodkim smaku, ale nas interesuje jego wnętrze, bo tu skrywa się cała jego dobroć – błonnik, potas, witamina C, witamina A w postaci beta-karotenu oraz inne karotenoidy, a wszystko w wyjątkowo wysokich dawkach. Oznacza to, że jedzenie batatów dobrze działa na trawienie, odporność, wzrok oraz skórę. Należy również docenić jego właściwości przeciwzapalne i antyoksydacyjne. Na koniec najważniejsze! Bataty są niskokaloryczne! I jeszcze słowo o sezamowej paście tahini. Sezam to wapń, magnez, żelazo, fosfor, cynk, miedź i selen oraz witaminy, przede wszystkim jednak silne przeciwutleniacze – sezamina i sezamolina, które pomagają obniżyć stężenie cholesterolu we krwi.
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl
Polecane wpisy
Pokaż więcej wpisów z
Kwiecień 2017
Polecane produkty
Podziel się swoim komentarzem z innymi