Przygotowanie do kolonoskopii
16.11.2021Kolonoskopia to badanie polegające na wprowadzeniu przez odbyt specjalistycznego wziernika i obejrzeniu całego jelita grubego. Jest to podstawowe badanie służące do rozpoznania wszelkich nieprawidłowości oraz chorób jelita grubego. Przed wykonaniem badania jelito powinno być dokładnie oczyszczone, dlatego też niezbędne jest przestrzeganie zaleceń ogólnych. Jak wygląda prawidłowe przygotowanie do kolonoskopii i jak powinna wyglądać dieta przed wykonaniem badania?
Jak przygotować się do kolonoskopii?
Kolonoskopia wymaga prawidłowego przygotowania ze strony pacjenta, należy bowiem całkowicie oczyścić jelita ze znajdujących się w nich resztek pokarmów, co pozwoli na skuteczne zapoznanie się z wnętrzem jelita. Warto mieć na uwadze, że nieprawidłowe przygotowanie do kolonoskopii może skutkować przełożeniem badania na inny termin, bądź uzyskaniem niewiarygodnych wyników, czego skutkiem będzie ponowne przeprowadzenia badania.
Na siedem dni przed kolonoskopią pacjent musi zaprzestać przyjmowanie preparatów żelaza, nie zaleca się również jedzenia czerwonych buraków. Mogą one przyczynić się do zafałszowania koloru śluzówki jelita. Większość leków, które są przyjmowane na stałe, można zażyć w dniu kolonoskopii, jednak niektóre, głównie te, które zmniejszają krzepliwość krwi, należy tymczasowo odstawić lub zamienić na inne preparaty, oczywiście trzeba uzgodnić to z lekarzem. Trzeba mieć na uwadze, że przygotowanie do kolonoskopii powinno być wcześniej ustalone ze specjalistą, dotyczy to szczególnie osób chorych na cukrzycę, jak i kobiet w ciąży i karmiących piersią.
Dieta przed kolonoskopią
Prawidłowe przygotowanie do kolonoskopii wymaga nie tylko wykluczenia pewnych leków, ale szczególnie wprowadzenie odpowiedniej diety. Jest to niezbędne w celu odpowiedniego oczyszczenia jelita przed badaniem, dotyczy to nie tylko osób cierpiących na cukrzycę czy inne choroby przewlekłe, ale również każdego, zdrowego pacjenta. Dieta przed badaniem polega na wykluczeniu pokarmów i substancji, które mogą negatywnie wpłynąć na wyniki badania lub zafałszować ich obraz. Mowa tu głównie o chwilowym zaprzestaniu spożywania wszelkiego rodzaju owoców pestkowych, takich jak: truskawki, kiwi, winogron oraz pieczywa z ziarnami, siemienia lnianego, maku czy musli – pestki oraz ziarna mogą zatkać kanał endoskopu.
Na 3 dni przed wykonaniem kolonoskopii zaleca się przejście na dietę płynną, należy ograniczyć spożywanie posiłków stałych. Zaleca się konsumpcję zup bez warzyw oraz dodatków, soków bez dodatków miąższu. Bardzo ważne jest, aby w momencie przygotowywanie się do badania nie zapominać o odpowiedniej ilości przyjmowanych płynów, aby uniknąć odwodnienia organizmu. Wskazane jest spożywanie: wody niegazowanej, kawy bez fusów, klarownych soków, delikatnej herbaty czy kompotów bez owoców. W celu dostarczenia organizmowi odpowiedniej ilości składników odżywczych oraz energii można skorzystać z żywienia medycznego w postaci płynów, np. Nutridrink czy Fresubin.
Przygotowanie do kolonoskopii Fortrans
Fortrans to preparat doustny wykazujący działanie przeczyszczające i upłynniające zalegający w jelitach kał. Zawarte w leku makrogole wiążą się z cząstkami wody za pomocą wiązań wodorowych – spożyty preparat zwiększa objętość płynów jelitowych, działając tym samym oczyszczająco jelita. Wskazaniem do spożycia leku Fortrans jest oczyszczanie okrężnicy przed planowanymi badaniami endoskopowymi lub radiologicznymi, w tym właśnie kolonoskopii.
Jeżeli badanie zaplanowane jest na godziny poranne, to po godzinie 16 dnia poprzedzającego zabieg diagnostyczny należy rozpuścić każdą z 4 saszetki leku Fortrans w 1 litrze niegazowanej wody, dla poprawy smaku można dodać do niego soku z cytryny. Odpowiednio przygotowany roztwór należy wypić w przeciągu 4-6 godzin. Niekórzy specjaliści zalecają, aby przed wypiciem każdej saszetki, czyli 1 litra gotowego roztworu przyjąć również Espumisan. Lek, który występuje w postaci kapsułek doustnych oraz saszetek, tj. Espumisan Easy ułatwi oczyszczenie jelit z pęcherzyków powietrza, które mogą mieć wpływ na przebieg badania. Po przyjęciu gotowego roztworu można wypić dowolną ilość wody, spożywanie płynów należy zakończyć na 6 godzin przed wykonaniem badania.
W przypadku, gdy kolonoskopia zaplanowana jest na godziny popołudniowe lub wieczorne, w dniu poprzedzającym badanie w godzinach 18-20 należy przygotować 2 saszetki leku Fortrans w 2 litrach wody niegazowanej. Przygotowany roztwór należy spożyć w ciągu 4 godzin. Pozostałe 2 saszetki preparatu należy przygotować w dniu badania w 2 litrach wody niegazowanej i zakończyć spożywanie na 4 godziny przed wykonaniem zabiegu diagnostycznego. Należy mieć na uwadze, że po spożyciu leku przeczyszczającego nie można przyjmować żadnych pokarmów, nie należy również żuć gumy ani palić wyrobów tytoniowych. Prawidłową reakcją na zastosowanie leku Fortrans jest wypróżnienie treścią płynną w żółtawym kolorze.
Wskazania do wykonania kolonoskopii
Wykonanie profilaktycznie zabiegu diagnostycznego pozwalającego na ocenę zdrowia jelit zaleca się wszystkim osobom, które ukończyły 50 rok życia. Kolonoskopii powinny się również poddać osoby młodsze, u których występują niepokojące objawy, takie jak: częste biegunki czy przewlekłe zaparcia, krwawienie z odbytu czy skurczowe bóle brzucha. Badaniu powinny się również poddawać osoby, u których istnieje ryzyko wystąpienia stanów zapalnych czy polipów jelita grubego oraz raka jelita grubego.
Autor: Patrycja Trendel, i-Apteka.pl