W czym drzemie moc owoców acai?
19.03.2015Acai to owoc, którego moc odkryły już dawno plemiona w Amazonii. Jagody acai bardzo przypominają borówkę amerykańską posiadają jednak o wiele więcej wartościowych składników, któremu acai zawdzięcza swoją popularność i szerokie zastosowanie, w tym przeciwrakowe.
Jak działają owoce acai?
Owoce acai poprawiają nasz stan zdrowia poprzez korzystny wpływ na pracę serca, układ krwionośny, poziom cholesterolu. Acai oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają koncentrację, sprawność seksualną, wzmacniają odporność i zapewniają spokojny sen.
Owoce acai sprawdzają się w kuracjach odmładzających oraz wspomagają walkę z osteoporozą. Producenci wskazują w ulotkach również na jego właściwości antyrakowe.
W czym drzemie moc owoców acai?
Siła działania jagód acai drzemie w jego składnikach, których jest bardzo dużo i które mają intensywne działanie. Mowa tu o np. resweratrolu, kwasie ferulowym, kwasie elagowym, które są bardzo silnymi przeciwutleniaczami. Wykazują działanie antyoksydacyjne dużo większe niż królujące do tej pory czerwone winogrona. Antyoksydanty są dla nas bardzo ważne, gdyż eliminują wolne rodniki, prowadzące do stresu oksydacyjnego komórek naszego organizmu. To z kolei przekłada się na zły stan zdrowia, spadek odporności, pogorszenie koncentracji, zły stan układu krwionośnego i starzenie organizmu.
Owoce acai zawierają również cenne witaminy i minerały takie jak: wapń, potas, żelazo, kwasy Omega, witaminę E, C, B1, B2, B3 itd.
Acai z apteki
W aptece można kupić wiele preparatów bazujących na owocach acai. Producenci podkreślają ich zbawienny wpływ przede wszystkim na cały układ krwionośny. Acai zalecana jest jako wspomagacz przy odchudzaniu oraz w kuracjach odmładzających. Ze względu na niezwykle dużą ilość substancji antyoksydacyjnych polecana jest również w leczeniu przeciwnowotworowym. Z dostępnych preparatów wyróżnić można np. SWANSON Acai Berry ekstrakt, ACAI Plus, Acai EkaMedica, Acai Altermedica, ALINESS Acai Berry 3200, Acai Slim proszek, Dr Gaja Acai Bio 100% 500ml.
Autor: mgr farm. Agnieszka Wojtala