Witamina C - jaką wybrać?
30.08.2016Wiesz, że witamina C jest zdrowa i jej odpowiednia porcja sprawia, że organizm prawidłowo funkcjonuje... wiesz też, że Twoje menu nie dostarcza aż tyle kwasu askorbowego. Myślisz o tym, aby włączyć do diety jakiś suplement lub lek z witaminą C, jednak znalezione w internecie informacje o wszystkich rodzajach kwasu L-askorbinowego przyprawiają Cię jedynie o ból głowy. Gorączkowo zastanawiasz się, jaki preparat wybrać z całego morza możliwości. Dowiedz się całej prawdy o różnych postaciach kwasu askorbowego oraz ?cudownej lewoskrętnej? witaminie C!
Witamina C na (nie tylko) odporność
O tym, że witamina C to prawdziwe remedium nie trzeba nikogo przekonywać. Kojarzona jest przede wszystkim ze wzmocnieniem naturalnej odporności organizmu, ale to jedynie ułamek jej możliwości. Jest ona niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu (białka budulcowego), który występuje m.in. w sercu, wątrobie czy skórze. Jako substancja silnie antyoksydacyjna skutecznie eliminuje wolne rodniki, będące przyczyną wielu chorób, także nowotworów. Kwas L-askorbinowy ułatwia również wchłanianie takich składników jak wapń i żelazo. Już te podstawowe funkcje witaminy C pokazują, że organizm nie może się bez niej obejść, a sam nie ma możliwości jej syntetyzować, dlatego należy dostarczać ją wraz z pożywieniem lub lekami i suplementami. Tylko jak wybrać idealny produkt?
Kwas L-askorbinowy czy kwas askorbowy
Wybór jest tak wielki, że czasem można się pogubić, w składach leków i suplementów witamina C nie zawsze występuje pod tą nazwą. Najwyższy czas rozprawić się z tym chaosem! Nie ma znaczenia, czy wśród substancji wymienionych w ulotce znajdziesz kwas L-askorbinowy, kwas askorbowy, witaminę C (wszystkie te nazwy pojawiają się w oficjalnym spisie substancji aptecznych, czyli farmakopei polskiej) czy acidum ascorbicum (nazwa łacińska). Wszystkie te nazwy odnoszą się do tej samej substancji! Czasem w preparatach możesz także natknąć się na askorbinian (np. sodu lub potasu), czyli sól kwasu askorbowego.
Witamina C: D czy L?
Stereoizomeria zakłada, że wszystkie cząsteczki 3D mogą mieć różnie ułożone podstawniki (atomy lub grupy atomów połączone z łańcuchem głównym cząsteczki). Konfigurację względną (układ przestrzenny cząsteczki) określa się za pomocą projekcji Fischera, która pozwala ustalić położenie grupy -OH przy przedostatnim atomie węgla i przyporządkować cząsteczkę do szeregu D lub L przez porównanie ze wzorcem, czyli aldehydem glicerynowym. Są tylko dwie możliwości lokalizacji grupy -OH, może ona występować po lewej stronie (konfiguracja L) lub po prawej (konfiguracja D). Teraz jest już chyba jasne, co oznacza L w kwasie L-askorbinowym? Na wszelki wypadek powtórzmy: L oznacza, że witamina C w trójwymiarze ma określony kształt (grupa -OH przy przedostatnim atomie węgla leży po lewej stronie).
Lewoskrętna witamina C?
Stereoizomeria tłumaczy tajemnicze L w nazwie, ale nie wyjaśnia, czy witamina C jest prawo- czy lewoskrętna. W tym przypadku na pomoc przychodzi inne zjawisko chemiczne ? izomeria optyczna. Izomery optyczne, nazywane także enancjomerami, to nienakładalne na siebie lustrzane odbicia, które charakteryzują się przeciwną aktywnością optyczną. Badania laboratoryjne potwierdzają, że witamina C skręca światło spolaryzowane w prawo (+20.5 do +21.5 st.)! Co to oznacza? Jedynie tyle i aż tyle, że nie istnieje coś takiego jak ?lewoskrętna? witamina C! Niefortunne połączenie strzępków informacji i brak wiedzy biologiczno-chemicznej doprowadziły do powstania śmiesznego tworu (lewoskrętności kwasu askorbowego), który reklamowany jest jako jedyna działająca witamina C!
Witamina C - Naturalna, syntetyczna czy liposomalna?
W preparatach aptecznych zawsze znajduje się prawoskrętny kwas L-askorbinowy (lub jego sól), a tym, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupów, jest pochodzenie witaminy C. Niestety nie wszystkie dostępne na rynku witaminy C są sobie równe, ich prozdrowotny potencjał zależy także od tego, skąd pochodzą. Naturalna, syntetyczna i liposomalna ? dowiedz się wreszcie, czym się różnią!
- Naturalna witamina C jest pozyskiwana z roślin, a najwartościowszym jej źródłem jest egzotyczna acerola, która zawiera jej znacznie więcej niż cytrusy! Co przemawia za stosowaniem naturalnej witaminy C? Przede wszystkim krótki skład preparatów, w których dominują wyciągi roślinne. Co więcej, naturalny kwas L-askorbinowy występuje w duecie z bioflawonoidami (najpopularniejsze źródła bioflawonoidów to rutyna, cytrusy, dzika róża oraz czarna porzeczka), które przeciwdziałają utlenianiu tej substancji oraz korzystnie wpływają na jej wchłanialność. Wartymi uwagi produktami z naturalną witaminą C są m.in. Biovitum Naturalna witamina C, Acerola Naturalna witamina C, Griposan oraz Acerola Plus Rutyna naturalna witamina C.
- Syntetyczna witamina C to ta najczęściej występująca w suplementach. Jej zalety to niewątpliwie cena i duża dostępność, jednak większość osób uważa, że laboratoryjnie otrzymywany kwas L-askorbinowy cechuje się kiepską przyswajalnością. Niekiedy syntetyczna witamina C jest dodatkowo wzbogacana kompleksami bioflawonoidów lub innymi składnikami.
- Liposomalna witamina C staje się coraz popularniejsza. Dlaczego ta postać kwasu askorbowego zdobywa rzeszę fanów? Jest to związane z dodatkowymi atutami tej postaci witaminy C. Czym w ogóle są liposomy? Liposomy to maleńkie cząsteczki tłuszczowe, w których zamknięta jest witamina. Otoczka liposomalna chroni kwas L-askorbinowy przed rozpadem, ale i przeciwdziała nieprzyjemnym objawom ze strony układu pokarmowego, towarzyszącym niekiedy przyjmowaniu bardzo wysokich porcji witaminy C. Tę postać witaminy można znaleźć m.in. w takich produktach jak: Witamina C liposomalna marki Swanson.
Bez względu na to, jaką postać kwasu askorbowego wybierzesz, nie daj się zwariować i nie wierz sloganom marketingowym, niepopartym żadnymi wiarygodnymi danymi. Wyrzuć z pamięci bzdury o ?lewoskrętnej? witaminie C i sięgnij po wyrób z aptecznej półki, który daje Ci gwarancję, że to, co przyjmujesz, to rzeczywiście witamina C. Najlepiej wybierz naturalny kwas L-askorbinowy, w końcu natura nie stworzyła aceroli, dzikiej róży i cytrusów bez powodu! Nie zapominaj też o tym, aby w Twojej diecie znalazły się warzywa i owoce, które pomogą zrealizować dzienne zapotrzebowanie na ten cenny składnik!
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl