Zdrowa "nutella", czyli jakie smarowidło bez cukru wybrać
19.04.2024Zdrowe słodkie smarowidło, w którym na próżno jest szukać cukru, a zamiast niego otrzymujemy solidny zastrzyk energii i bomby witaminowo-minerałowej? Jak najbardziej! Wystarczy sięgnąć po kremy orzechowe, które nie dość, że charakteryzują się niesamowitym smakiem i aromatem, są cennym źródłem m.in. błonnika, witamin z grupy B, nienasyconych kwasów tłuszczowych, wapnia, potasu i kwasu foliowego. Po jakie kremy warto sięgać i dlaczego? Które z nich są przepyszną i zdrową alternatywą dla nutelli? Sprawdź!
Masło pistacjowe - niesamowity aromat i bomba witaminowa
Pasta pistacjowa to synonim zdrowej przekąski, która charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i aromatem. Co ważne - jest pożywna i ma niesamowitą, kremową konsystencję. Dzieje się tak, jeśli sięgamy po produkt od sprawdzonego producenta. Dodatkowo mamy pewność, że pasta jest pozbawiona konserwantów, barwników i sztucznych substancji.
Wśród wartości odżywczych kremu z pistacji znajdują się m.in. tłuszcze, w tym kwasy tłuszczowe nasycone. Do tego mamy do czynienia z białkiem i błonnikiem. Nic więc dziwnego, że ten słodki rarytas tak chętnie pojawia się na talerzach wszystkich członków rodziny. Smakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Poza tym, ma ogromny kulinarny potencjał.
Z powodzeniem można po niego sięgać w wersji solo i zajadać się nim prosto ze słoiczka. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby urozmaicić nim owsiankę, czy też naleśniki. A może obiad w wersji pistacjowej? Jak najbardziej! Wystarczy dodać pastę np. do marynaty, aby wydobyć jej głęboki smak i podkręcić nim potrawę.
Pasta pistacjowa doskonale prezentuje się również w deserowym wydaniu. Jest znakomitym kompanem wypieków, jak również ciast, drożdżówek czy też babeczek.
Pasta czekoladowo-orzechowa - rarytas dla dzieci i dorosłych
Czekoladowe smarowidła to prawdziwe rarytasy, którym nie potrafią się oprzeć nie tylko najmłodsze łasuchy, ale również dorośli. Warto jednak postawić na te, które przyprawiają nie tylko o niezwykłe doznania smakowe, ale przede wszystkim dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, witamin i minerałów.
Zdrowa nutella, czyli krem czekoladowo-orzechowy to znakomity zamiennik dla tradycyjnych produktów. Tajemnica jego sukcesu tkwi w jego bardzo prostym składzie. Pasty wysokiej jakości zawierają tylko to, co niezbędne. W praktyce mowa o maśle arachidowym, naturalnym kakao, bananach liofilizowanych i oleju z orzechów laskowych. Taka mieszanka to niezawodny przepis idealny dodatek dań na słodko - naleśników, pankejków czy gofrów. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby krem pojawił się w porannej owsiance czy na kanapkach.
Dobrej klasy krem czekoladowo-orzechowy powinien wyróżniać się brakiem zbędnych dodatków, takich jak m.in. olej palmowy czy sztuczne słodziki. Ponadto jest prawdziwą bombą odżywczą i witaminową, dzięki czemu z powodzeniem może pojawić się w diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych.
Pasta migdałowa - źródło protein
Pasta z migdałów to kolejny przysłowiowy strzał w dziesiątkę, jeśli szukamy zdrowego zamiennika tradycyjnych kremów orzechowych. Słodycz nie przebija się na pierwszy plan, co wbrew pozorom działa na korzyść jej walorów smakowych. Jest subtelna i delikatna, ale przy tym wyrazista. Przepięknie pachnie, co w dużej mierze jest zasługą podprażenia orzechów przed ich zmieleniem.
Dużym atutem pasty migdałowej jest jej gładka konsystencja - bez problemu rozsmarowuje się m.in. na naleśnikach, pankejkach czy pieczywie, dzięki czemu można błyskawicznie przygotować pyszny, zdrowy, i co ważne, sycący posiłek. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby stała się dipem, w którym zamoczymy słodkie lub słone przekąski - znakomity pomysł na “małe, co nieco”. Stworzy idealny duet również z owsianką, a równie doskonale spisze się jako składnik szejków na bazie owoców i mleka roślinnego.
Masło z migdałów to cenne źródło protein, więc dodaje nam energii do działania na cały dzień. Z kolei błonnik pozytywnie wpływa na pracę jelit i układu trawiennego, więc możemy zapomnieć m.in. o wzdęciach czy zaparciach. Znajdziemy w nim również nienasycone kwasy tłuszczowe, bez odpowiedniego poziomu których prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu jest niemalże niemożliwe.
Masło z orzechów laskowych - lepsza pamięć i koncentracja
Masło z orzechów laskowych jest bardzo wartościową przekąską, a przy tym niezwykle smaczną. Charakteryzuje się smakiem prażonych orzechów i aromatem, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Chciałoby się ją jeść prosto ze słoiczka zaraz po otwarciu, czemu trudno jest się dziwić. Można śmiało o nim mówić “zdrowa nutella”. Jest wartościowe zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Przyczynia się do poprawy pamięci i koncentracji.
Po krem z orzechów laskowych warto sięgać bez względu na porę dnia, a zwłaszcza wówczas, kiedy jesteśmy na diecie roślinnej. Jest cennym źródłem błonnika. Można śmiało zestawiać go z owsianką czy też goframi. Znakomicie sprawdza się również jako towarzysz deserów w postaci pucharka lodowego czy też przekąsek w odsłonie orzechowego dipu. Jednak to nie koniec kulinarnego potencjału kremu z orzechów laskowych. Można z powodzeniem wykorzystać go na wiele innych sposobów - to kwestia naszej kreatywności.