Przepis na superfoods - Supersałatka z komosą ryżową
27.11.2016Danie, które z łatwością zapakujesz do lunch-boxa. Gdy złapie Cię głód w trakcie długiego dnia w pracy, sałatka dostarczy potrzebnej Ci energii. Oprócz komosy ryżowej, jarmużu i awokado, danie zawiera prawdziwe paliwo dla mózgu, czyli pestki i orzechy. Jeśli wiesz, że czeka Cię pracowity dzień, dodaj ekstra porcję posiekanych orzechów włoskich, pestek dyni i słonecznika.
Składniki:
- pół szklanki komosy ryżowej
- 100g jarmużu
- 2 łodygi selera naciowego
- awokado
- granat
- garść suszonej żurawiny (moczonej przez kilka minut w ciepłej wodzie)
- garść ulubionych pestek i nasion
- dressing: 1 łyżka miodu, 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego, 1 łyżka oleju rzepakowego, sól, pieprz
Czas przygotowania: 40 minut.
Poziom trudności: super łatwe.
Dla kogo? Dla osób, które szukają inspiracji na coś pożywnego w sam raz na lunch.
Przygotowanie:
Przygotowanie sałatki rozpoczynamy od ugotowania komosy ryżowej. Quinoę dokładnie opłukujemy na sicie pod zimną wodą, następnie wrzucamy do garnka i zalewamy szklanką wody, gotujemy pod przykryciem przez 12-15 minut. Znakiem, że quinoa jest gotowa, jest pojawienie się białej linii na każdym ziarenku. W czasie, gdy komosa się gotuje, myjemy i osuszamy liście jarmużu, grubszą łodygę odrywamy, a resztę rwiemy na małe kawałki. Seler kroimy w półtalarki, a połowę awokado w kostkę. Jeśli bardzo lubisz awokado, możesz dodać całe, jeśli nie, to schowaj połówkę do lodówki, pamiętając, aby zostawić pestkę, dzięki czemu owoc nie ściemnieje! Granat przecinamy, z połowy wyciągamy pestki, resztę chowamy do lodówki. Wszystkie składniki sosu umieszczamy w miseczce i energicznie mieszamy do uzyskania gładkiej emulsji, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Teraz przygotowane składniki ? komosę, granat, jarmuż, odcedzoną żurawinę oraz awokado mieszamy ostrożnie w misce i polewamy sosem. Sałatkę wkładamy do lodówki na około 10 minut. W tym czasie mieszankę pestek delikatnie podprażamy na suchej patelni, uważając, aby nic się nie przypaliło. W tym elemencie dopuszczalna jest pełna dowolność, można użyć swoich ulubionych nasion lub tych, które akurat są pod ręką. Pestki dyni lub słonecznika, pokrojone orzechy włoskie czy nerkowce ? wszystkie są niesamowicie zdrowe i świetnie będą komponować się z pozostałymi składnikami dania. Po wyjęciu sałatki z lodówki posypujemy ją prażonymi pestkami. Dodatkowo można również wzbogacić potrawę szczyptą nasion chia. Smacznego!
O co tyle hałasu, czyli dlaczego warto jeść supersałatkę z komosą ryżową?
Sałatka ta nie bez przyczyny nazywa się supersałatką! Niemal wszystkie składniki z powodzeniem można zaliczyć do superżywności. Na początek jarmuż. Można godzinami rozpływać się nad jego zaletami, ale wystarczy chyba powiedzieć, że w skali ANDI (Aggregate Nutrient Density Index), czyli skali gęstości odżywczej, jarmuż jest na pierwszym miejscu, w dodatku z maksymalną liczbą punktów! Awokado to przede wszystkim źródło zdrowych jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie kwasu oleinowego), bardzo polecanych osobom z podwyższonym poziomem ?złego? cholesterolu. Główna bohaterka sałatki, czyli quinoa jest wartościowym ziarnem pełnym aminokwasów, przeciwutleniaczy oraz kwasów tłuszczowych. Oczywiście fakt, że komosa ryżowa nie zawiera glutenu, ma mało kalorii i niski indeks glikemiczny, może wpłynąć na to, że przekona do siebie jeszcze kilka osób:)
Autor: Ewa Krulicka, i-Apteka.pl